Tekirdağ’daki Ergene Nehri’nde kirlilik, sanayi atıkları nedeniyle artıyor. Çerkezköy ve Çorlu’daki fabrikaların arıtma tesislerini düzenli olarak çalıştırmamaları nedeniyle, kirlenme insan sağlığını da tehdit ediyor.
Yıldız Dağları’ndan doğup Meriç Nehri’yle birleştikten sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kirlilik tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. Nehrin geçtiği bölgelerde bulunan sanayi kuruluşlarının yol açtığı kirlilik, insan sağlığını da tehdit ediyor.
Ergene Nehri çevresindeki yerleşim alanlarının kanalizasyonlarını arıtılmadan nehre boşaltılması, katı atıkların gelişi güzel atılması da kirliliği cidi boyutlara ulaştırıyor.
‘ACİL ÖNLEM ALINMALI’
Nehre bırakılan atıkların canlı hayatı tehdit edecek boyutlara ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, bir an önce önlem alınması gerektiğini söylüyor.
Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Füsun Ekmekyapan, “Ergene Nehri’nin artık yararlı kullanımı ortadan kalkmıştır. Bu bakımdan bakacak olursak, sorun sadece su kirliliği sorunu değildir. Toprak da bu su kirliliğinden payına düşeni almıştır” dedi.
TEMA Vakfı gönüllüsü Ahmet Cömert ise, “Burada şimdi zehir akıyor, hiçbir canlı yaşamıyor ve nehrin gittiği yerlerdeki otları dahi kurutuyor” diye konuştu.
ARITMA TESİSİ TAMAMLANAMADI
Nehirdeki kirliliğe yol açan atık suyun yüzde 67’sini sanayi kuruluşları, yüzde 33’ünü ise evsel atıklar oluşturuyor. Çorlu Deresi kenarına 2004 yılında inşaa edilen yeni atık su arıtma tesisi ise henüz bitirilemedi.