Mersin'in turizm için umudu olarak bilinen ve temeli 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi'nde 4 yıldır bir tek çivi çakılmadı. Turizm tesisleri kurulması hayal edilen yerlerde şimdilerde biraz beton, biraz demir, bir de yöre sakinlerinin getirdiği arı kovanları var.
Sözcü’den Ali Ekber Şen’in haberine göre; atılan temel olduğu gibi dururken, altyapısı hazır olan bölgeye yatırım için başvuran dev yatırımcılara yer tahsisi yapılmasına rağmen 4 yıldır bir gelişme yaşanmadı.
Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Bölgesi Projesi, çeyrek asırdan fazla süredir Mersin kamuoyunun gündeminde bulunuyor. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) 1992’de, ilk kez Tarsus-Kazanlı Projesi’ni gündeme getirmişti. Proje, Kazanlı’dan başlayıp Seyhan Nehri’nin denize döküldüğü yere kadar olan bölgede 17 bin dönümlük alanda uygulanacaktı. Özellikle golf turizmine yönelik tesislerin yapılmasıyla, Mersin önemli bir turizm yatırımına ev sahipliği yapacaktı.
2004 yılına kadar bekletilen projeye ilk ciddi hamle ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. 11 Ocak 2004 tarihinde İstanbul’da yapılan “Türkiye’nin 2010 Turizm Vizyonu ve II. Hamle Dönemi” Konulu basın toplantısında konuşan Erdoğan “Bunlardan biri Tarsus Turizm Bölgesi projemizdir. Bu yıl içinde başlanıp 2007 turizm sezonu başlarken tamamlanmış olacaktır.” demişti.
Mersin yıllarca bu önemli konuşmanın sonucunu bekleyip durdu. Ancak, 2007 sezonuna yetişeceği söylenen proje, 2006 tarihine kadar Turizm Bakanlığı’nda bekletilirken, mart sonunda IC Holding, Özaltın Grup, PETA Mühendislik, Limak Grup ve Arma Şirketler grubuna yer tahsisleri yapıldı. Yer tahsisi yapılan dev firmalar bölgede hiçbir yatırım yapmadı. 10 bin kişiye iş ve kenttin turizm için kurtuluşu olarak düşünülen proje 25 yıldır hayata geçirilemedi.
Temeli Tarsus'ta atıldı
2018 yılına gelindiğinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesinin temel atma törenine katıldı. Tarsus'ta yapılan toplu temel atma töreninde konuşma yapan Erdoğan, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yapılan bu yatırımın bölge turizmi açısından kırılma noktası olacağını vurgulamış, 8 bin yatak kapasiteli bu yatırımla yaklaşık 5 bin kişiye doğrudan istihdam bağlanacağını dile getirmişti.
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin ise yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Bölgesi'nde incelemelerde bulunarak, devletten tahsis alan firmaların yatırımlarını gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. Engin, “Ya yatırımları gerçekleştirsinler ya da tahsisleri iptal edilsin. Bu bölgeye yatırım yapacak yerli ve yabancı birçok firma var.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.