Erdoğan: "İstanbul'a Birkaç Havaalanı Gerek"



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi. Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan 10. Ulaştırma Şurasının açılışı'nda konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

-Havayolu ve deniz yolu ulaşımında Türkiye tarihinin en büyük atılımını gerçekleştiriyor. Bu ülkede uçağa binmek lükstü, bunu lüks olmaktan çıkardık. Artık benim vatandaşlarım uçağa binebiliyor.

-Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havaalanı çalışmıyordu, ne yazık ki orada hayvanlar otluyordu ama şimdi Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekimde yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen'in çok daha farklı şekliyle açılışını yapacağız. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç hava alanı daha yapmamız gerekecek. Bu da şu anda hedeflerimiz arasında.

-Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz.

-İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

-ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Onunla dünyaya bakıyorlar. İnsan öncelikli bir bakışları yok bunların. Sadece ideolojileri var. O ideoloji insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz."

"Ulaştırma sıkıntısı yaşadık"

Erdoğan, ulaştırma politikaları denildiğinde artık sadece milli sınırlar içinde bir projeksiyondan değil, kaçınılmaz olarak daha büyük bir resimden, daha büyük bir projeksiyondan bahsedilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin on yıllar boyunca ciddi bir ulaştırma sıkıntısı yaşadığına işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna ulaşımın, ister kara, deniz, hava ya da demir yoluyla olsun son derece meşakkatli, tehlikeli ve uzun sürelere, büyük bedellere mal olan bir durum arz ettiğini kaydetti.

Erdoğan, 7 yıl önce Türkiye'nin bölünmüş yol ağının 6 bin kilometre civarında olduğunu, dünyanın en önemli pazarlarına, en önemli ekonomilerine bu kadar kısa mesafede olmasına rağmen bölünmüş yol ağının düşük seviyelerde olmasını kabullenemediklerini, 15 bin kilometrelik duble yol, bölünmüş yol hedefi ortaya koyduklarını dile getirdi.

Hızlı, rasyonel bir eylem planıyla birlikte 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ağına, 7 yılda 10 bin 600 kilometre ilave ederek, bölünmüş yol ağını yaklaşık 16 bin 700 kilometreye çıkardıklarını aktardı. Erdoğan, yol güvenliği konusunda kaydettikleri gelişmelere ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Karayollarında ölümlü kaza oranı, bu yollar sayesinde yüzde 80 oranında azaldı. Son 7 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, yurt içindeki ulaşım ağımıza deyim yerindeyse tam manasıyla çağ atlattık. Sadece yurt içindeki ulaşım imkanlarına çağ atlatmakla kalmadık. Komşu ülkelerle yaptığımız uluslararası projelerle ulaşımda ciddi bir küresel entegrasyona da adım atmış olduk."