''ERDEMİR, Bugüne Kadar Hava Kirliliğini Önleme Yatırımlarına 400 Milyon Dolar Harcamıştır''



Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş. Çevre Yönetim Başmühendisi Aygül Özsu, ''ERDEMİR, bugüne kadar hava kirliliğini önleme yatırımlarına 400 milyon dolar harcamıştır'' dedi.

Başmühendis Özsu, ERDEMİR Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen 'ERDEMİR ve Çevre Koruma Yaklaşımı' konulu toplantıda sunum eşliğinde yaptığı konuşmada, hava kirliliği yatırımlarında en fazla payı geri kazanım ve atık su artıma tesislerinin aldığını söyledi.

Hava kirliliği önlemi yatırımlarının toz toplama ve gazla ilgili sistemlerden oluştuğuna dikkati çeken Özsu, şöyle devam etti:

''Türkiye'de entegre demir-çelik kuruluşları arasında emisyon izin belgesine sahip tek kuruluş ERDEMİR'dir. Atık su deşarj noktalarından su numuneleri alınmakta ve kontrol edilmektedir. Tehlikeli atıklardan geri kazanımı mümkün olmayanlar bakanlığın izni doğrultusunda ilgili tesislerde yakılmaktadır. Tehlikeli atıkların depolandığı tesiste sızdırmazlık tabakası vardır. Böylece toprak ve su kirliliği önlenmektedir. Tehlikeli atıkların oluşturduğu kimyasal sızıntı suları arıtılarak deşarj edilmektedir. ERDEMİR, bugüne kadar hava kirliliğini önleme yatırımlarına 400 milyon dolar harcamıştır. Naylon çuvallar, kağıt ve kartonlarla plastik variller depolanarak geri kazanımı sağlanmaktadır. Sinter Fabrikası'nda oluşan tozu azaltan elektro filtre tesisi 1999'da yapılmıştı, 2010'da yapılan ihale doğrultusunda modernizasyonu 2.7 milyon dolara mal olacaktır. Modernizasyonun temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor. Burada en son teknoloji kullanılacaktır.''

AB kriterlerine uyuluyor

Özsu, Türkiye'deki mevzuatların yanı sıra çevre konusunda AB kriterlerine uymaya çalıştıklarını işaret ederek, şunları kaydetti:

''2010'da işletmeye alınan 4.2 milyon dolar yatırımla oluşturulan Amonyak Sıyırma Ünitesi AB'ye uygunluk açısından da önem taşımaktadır. Ünitede amonyak ayrıştırılıyor, projeyle yılda 2 bin ton ilave amonyak sülfat gübresi geri kazanımı sağlanmıştır. Katı atıklarımızın geri kazanım oranı yüzde 70'dir. Bu oranı arttırmak için Briketleme Tesisi inşa edilmiştir.

Kireç Fabrikası'ndaki tozlanmanın önlenmesi için boru aparatı monte edildi. ERDEMİR'de hammadde stok alanlarındaki tozlanmanın önlenmesi için de yağmurlama sistemi mevcuttur. 2010'a yağmurlama sistemine kimyasallar karıştırılarak rüzgarlı havalarda tozlaşma engellenmiştir. Atık su deşarjının yapıldığı dört nokta sürekli izlenmektedir. Geçen yıl Ereğli'nin hava kalitesini izlemek için Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurulmaya başlanmış, mart 2011'de hizmete alınmıştır. Mart ayındaki ölçümlerde kükürtdioksit ve azot oksit sınır değerlerinin çok altında çıkmıştır.''

Yeşil alan çalışmaları

Geçen yıl 1 milyon metrekare yeşil alanın bakımının yapıldığını, 10 bin metrekare yeşil alan tesis edildiğini ifade eden Özsu, şöyle konuştu:

''415 fidan dikimi gerçekleştirildi. 2011'de 2 bin 500 ağaç ve süs bitkisi ekimi tamamlanmış olacak. 2010'da dikilen ağaçlarla 6 ton karbonmonoksitin engellenmesi sağlanmıştır. 81 ton kağıt, 258 ton ve 262 adet plastik, 18 ton elektrik ve elektronik malzeme ile 44 ton araç lastiği geri kazanım firmalarına gönderilerek geri kazanımı sağlanmıştır.

ERDEMİR'de oluşan kok açığını karşılayacak mevcut bataryalara ilave yılda 700 bin ton kapasiteli 4 Nolu Kok Bataryası yapılmasına yönelik çalışmalar başladı. Proje kapsamında bataryalardan açığa çıkacak tozun toplama sistemi yer alacak. Bataryanın devreye girmesiyle kok gazı üretim miktarı 400 bin metreküp saatten 100 bin metreküp saate çıkacaktır.''