EPDK, Güneş için Lisans Başvurularını İnceledi



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneş enerjisine dayalı son lisans başvurularını, incelemelerinin tamamlanmasının ardından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'ne (TEİAŞ) gönderdi.

Alınan bilgiye göre, EPDK  6446 sayılı  Elektrik Piyasası Kanununa dayalı ikincil mevzuat oluşturulduktan sonra değerlendirmelerini hızla tamamladı ve 600 megavat için yapılmış olan güneş enerjisine dayalı 496 lisans başvurusunun tamamı EPDK tarafından incelenmiş oldu.

EPDK önümüzdeki süreçte kazananların da lisanslandırmalarını en kısa süre içerisinde tamamlayacak.

Türkiye'de lisanslı güneş enerjisi üretimi için düzenlenen yarışmaların ilk turunu kazanan projelerde ise şubat ayının ilk haftası itibarıyla yatırım aşamasına gelindi.

Yaklaşık yatırım tutarı 10 milyon lira olarak öngörülen Erzurum Gu¨nes¸ Enerji Santrali Projesi'nin, 15,5 ayda hayata geçirilmesi ve proje kapsamında yılda 8 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında 13,3 dolar cent alım garantisi bulunuyor. Bu yatırımlarda yerli ekipman kullanılması halinde bu miktar 22 cente kadar çıkıyor.

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış ön lisans başvurularından aynı sahada, aynı bağlantı noktasına, aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanı belirlemek için TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak.

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli

Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de, yıllık 380 milyar kWh enerji potansiyeli bulunuyor. Türkiye'nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kWh/metrekare-yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2 bin 640 saat olarak gerçekleşiyor. Bu rakam günlük 3,6 kWh/metrekare güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamda ise 110 günlük güneşlenme süresine denk geliyor.