‘Engelli Yurttaş Yok, Engel Yaratan Belediye Var!’



Özürlüler Vakfı’nın farkındalık yaratmak ve engellilerin çektikleri zorlukları vurgulamak amacıyla başlattığı kampanyasının “Bi Bakar mısınız?” eylemleri devam ediyor. Mecidiyeköy Metrobüs durağında bir araya gelen engelli vatandaşlar, asansörlerin çalışmaması ve uygun olmamasının engel yaratmaktan başka işe yaramadığını belirterek, yetkilileri göreve çağırdı. Engellilerin sadece 3 Aralık tarihinde “göstermelik” olarak hatırlanması, kişilerin ulaşım ve yaşam alanı haklarının ellerinden alınması konularında duydukları rahatsızlıkları dile getiren engelliler ellerinde “İnsan taşıyorsanız bizi neden taşımıyorsunuz?”, “Bir bakar mısınız buradan geçemiyorum!” yazılı pankartlarıyla seslerini “yetkililere” duyurmaya çalıştılar.

Özürlüler Vakfı Genel Sekreteri Esra Berberoğlu,”Bi Bakar mısınız?” kampanyasını engellilerin sadece ulaşım değil bütün sorunlarına dikkat çekmek için oluşturduklarını söyledi. Engelliler için yapılmış göstermelik asansörlerin kullanılamaz durumda olduğunu belirten Berberoğlu,  şunları söyledi:

Berberoğlu: Engelliler görmezden geliniyor

“Değişimin parçası olmak ve bu soruna dikkat çekmek için buradayız. Ülkemizde yaklaşık 8.5 milyon engelli var ve bu durum görmezden geliniyor. Bu konuyla ilgili olarak yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Son yıllarda yapılan metrolarda bile hala düzenleme yok. Bu durum sizin ulaşım hakkınızın engellenesi demektir. Bu konuyla ilgili olarak bireyler üzerinden Büyükşehir Belediyesi’ne açılmış davalarımız devam ediyor.”

‘Sorunlara dikkat çekmek için çalışıyorum’

Sanatçı Ümit Yılmaz: Mümkün olduğu kadar yaşanan bu sorunlara dikkat çekmek için çalışıyorum. 2010 Kültür Başkenti olacak İstanbul’a bu tür yaşamsal eksiklikler hiç yakışmıyor. Engellilerin sorunları görülmüyor. Bu sorunların halledilmesi için biraz daha mesai, harcanması gerekiyor. Bu engellerin kalkmasını yetkililerden talep ediyorum.

Engelliler sorunlarını anlattı

Özgürce metrobüse binmek istiyoruz

Kerim Özkan: Doğrusunu isterseniz bu olaylarla her yerde karşılaşıyoruz. Yeni yapılarda, yeni yapılan kaldırımlarda ve daha birçok yerde. Sesimizi ne kadar çok duyurabilirsek o kadar iyi. Verilen sözler yine tutulmadı, bu her zaman karşılaştığımız yegane durum. Çok yerde mağdur kalıyoruz. Bugünde bu metrobüsün olayını dile getirmeye çalışıyoruz. Özellikle iş, istihdam konusunda da çok mağduruz. Yol ve araçlardan da yararlanamıyoruz.

Hasret Aydoğan: Özgürce sizin gibi metrobüslere binmek istiyoruz, mesela ben hiç binmedim. Binemiyorum çünkü. Önümüzde engel var. Bizim kendi engelimiz değil, yerel yönetimlerin yarattığı engel. İstediğimiz özgürce dolaşmak. Aslında bir metrobüste değil her yerde engel var. Caddelerde de istediğimizi yapamıyoruz.

Saadet Karademir: Mesela Şişli Meydanından Halaskargazi’ye bir tekerlekli sandalyeyle geçemiyorsunuz. Bu meselelerin artık halledilmesi gerek. Örneğin bir sosyal tesise gidiyorsunuz rampa olduğunu görüp düşünüldüğünüzü görüyorsunuz fakat sonra lavaboya gitmek istediğinizde orada hiçbir düzenleme yapılmadığını görüyorsunuz.

Nazgül Mercan (Anne), Ahmet Çağrı Mercan (Oğlu): Onunla hep ben beraberim, örneğin hastaneye gidiyorsunuz asansör çalışmıyor, kucağımda taşımak zorunda kalıyorum. Her yerde zorluk yaşıyoruz. Kaldırımda bile yürüyemiyorsunuz. Engellileri kimse düşünmüyor sadece düşündüklerini söylüyorlar. Oğlum 18 yaşında ve 18 yıldır onun engelinin zorluğunu ben de yaşıyorum, bu da yetmezmiş gibi devlet de hiç yardım etmiyor.