Enerjiye Daha Çok Yabancı Yatırımcı Gelecek



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’de bütün dünyaya örnek olacak bir enerji piyasası kurmaya çalıştıklarını belirterek “Türkiye’nin enerji fotoğrafının birkaç yıl içinde olumlu manada değişeceğini ümit ediyorum. Bu değişen fotoğrafta yabancı yatırımcıların ciddi şekilde yer alacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Ana doğalgaz iletim hatlarına uzak ilçe merkezlerine sıkıştırılmış doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz götürüleceğini söyleyen Yılmaz, göçün önlenmesiyle ekonomik hareketliliğin ilçe merkezlerinde kalacağını bildirdi. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kara'nın haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bütün dünyaya örnek olacak bir enerji piyasası kurmaya çalıştıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nde (EPİAŞ) dört-beş ayda ciddi mesafeler kat edildiğini ifade eden Yılmaz, “Bu gelişmeler sektöre, geleceğe yönelik cesaret kazandırıyor’’ dedi.

Türkiye’nin enerji yüzü: EPİAŞ

EPİAŞ’ı “Türkiye’nin dünyaya açılan enerji yüzü” olarak nitelendiren Yılmaz, “Dünya enerji borsalarının da üyesiyiz. Kendi yazılımlarımızı geliştiriyoruz. Bunlarda da ciddi mesafeler kat ettik. Her sene ileri doğru giden bir piyasamız var” diye konuştu.

Rekabet için gaza karşı gaz

Türkiye enerji piyasasında hem elektrik hem de doğalgaz alanında ciddi yol katedildiğini anlatan EPDK Başkanı Yılmaz, “Biz kısa sürede doğalgazın da serbestleşmesini sağlayacağız. Gazın gazla rekabet etmesinin önünü açacağız” dedi. Yılmaz, bu konuda ne tür adımlar atılacağı sorusuna şu karşılığı verdi: “Hükümetin gündeminde ciddi bir Doğalgaz Piyasası Kanunu var. Bu piyasaya, özellikle BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılmasına ciddi bir katkı sunacak. Bu kanunla özel sektör oyuncularının serbest doğalgaz ithalatının önünü açılacak.”

Gaz kontrat devirleri

Doğalgaz alanında bu konuyla ilgili bugüne kadar ciddi adımlar atılmadığı yönündeki eleştirileri de hatırlatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: “Aslına bakarsanız, bugüne kadarki uygulamaların, politikaların çok da eleştirilecek bir yanı yok. Çünkü serbest piyasa oluşumunu, özel sektörün bu işe girmesini sağlamak için doğalgaz kontratlarını devretmek amacıyla ihaleye çıkıldı. Ama maalesef bu ihaleler yeterli ilgiyi görmedi. BOTAŞ’ın ithalat kontratlarının sadece yüzde 15-20’lik bölümü özel sektöre devredilebildi. Doğalgaz piyasasını serbestleştirirken şirketlerimizin hazır olması çok önemli. Burada şirketlerin kendilerini önceki dönemlere göre daha iyi hazırladıkları kanaatindeyim.”

LNG ve CNG sektörü gelişecek

Mustafa Yılmaz, ana iletim hatlarına uzak ilçe merkezlerinin boru hattı yerine sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yoluyla gaz hizmetine kavuşturulacağını belirtti. Yılmaz, “CNG ve LNG’nin uzak ilçelere götürülmesi piyasaya da ciddi bir derinlik kazandıracaktır. Yeni enstrümanlar, yeni ticaret imkanları ortaya çıkacak. Yeni bir piyasa oluşacak. CNG tank ve tüpü imalatları gerekecek, sanayisi kurulacak. CNG taşıma araçları olacak. Bunlar sayesinde mevcut dağıtım şirketlerinin pazarları coğrafi olarak genişlemiş, hacim açısından da derinleşmiş olacak. Dağıtım şirketlerimizin değeri de artacak” diye konuştu.

Yerli kaynaklar ivme katacak

EPDK Başkanı Yılmaz, yerli kömürün değerlendirilmesi ve kömür santralleri konusunda da şu değerlendirmede bulundu: “Kömür santralleri bugünden yarına kurulamıyor. Hükümet bu konuda ciddi adımlar atıyor. Yeni bakanımızın yerli kömüre bakışı da çok belirleyici oldu. Yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması yaklaşımı sektöre yeni bir ivme katacak, yeni oyuncular kazandıracak. Yerli kömüre dayalı santraller inşa edilip sisteme kazandırılmasının büyük faydaları var.”

Yerli teknoloji önemli

Mustafa Yılmaz, “Bu santrallerin yerli imkanlarla kurulması ne ölçüde mümkün” sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sn. Berat Albayrak’la toplantılar yapıyoruz. Sayın Bakan’ın bu hususa bakışı, santraller kurulurken, mekanik teçhizat kısmıyla ilgili Türkiye’ye know-how transferinin sağlanması yönünde. Bu santral ekipmanlarının yeri imkanlarla Türkiye’de üretilmesi noktasına önem veriliyor. Bu arada, yenilenebilir enerji santrallerinde kullanılan teçhizatın burada üretilmesi konusu da çok önemli. Bu konuda da benzeri bir yaklaşım söz konusu.”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründe yatırım ortamını iyileştirmeye dönük çalışmalar yapıldığını ifade ederken “Türkiye’nin enerji fotoğrafının birkaç yıl içinde olumlu manada değişeceğini ümit ediyorum. Bu değişen fotoğrafta yabancı yatırımcıların ciddi ekilde yer alacağını düşünüyoruz” dedi.