Enerjide 'Kritik Teknoloji Planı' Oluşturulacak



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji sektöründe teknoloji alanında dışa bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarına hız verdi.

Bakanlık, gelecek yıl bu alanlardaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin yapılacak projelerin belirlenmesi için "Kritik Teknoloji Planı" oluşturacak. Söz konusu projeler, kamu kurumları, araştırma kuruluşları, üniversiteler, özel sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülecek ortak çalışmalar sonucunda belirlenecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2017 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlenen bilgilere göre, enerji ve doğal kaynaklar sektöründe, istihdam, teknoloji ve enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik özel çalışmalar yapılacak.

Buna göre, teknolojik anlamda yurt dışında bağımlılığı en aza indirecek çalışmaların yapılması, cari açığın azaltılması, istihdamın artırılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesine destek olunması amacıyla gelecek dönemde Ar-Ge ve inovasyon projelerine ağırlık verilecek.

Planlanan diğer projeler

Bakanlık, teknoloji planının yanı sıra enerji sektöründe üretim ve verimliliği artıracak projeleri de hayata geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda, güneş enerjisine dayalı üretim miktarlarının denetimi amacıyla, "Güneş Enerjisi İzleme ve Kontrol Sistemi"ni kurarak, bu alandaki verimliliği artırmayı hedefliyor.

Yer altı madenciliğiyle ilgili operasyon ve güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi, çevreyle ilgili iyileştirici ve düzenleyici faaliyetler, üretim yapılan sahaların rehabilitasyonu, Türk linyitlerinden süper kritik karbondioksit çevrimiyle bileşik ısı ve güç üretimi alanında da projeler geliştiriyor.

Kömür teknolojileri alanında da çalışmalar yürüten bakanlık, kömür biyoteknoloji projesi ve plazma kömür gazlaştırma pilot tesisi gibi projeler üzerinde çalışıyor.

Madencilikte e-devlet dönemi

Madenler başta olmak üzere tabii kaynakların etkin yönetimi ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla 2018 sonuna kadar tüm madencilik işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yürütülecek.

Enerji dışı doğal kaynaklar için kamu tarafından yapılan sondaj miktarı da 2019 sonuna kadar kademeli olarak artırılacak.

Öncelikli hedef olarak 2017 sonuna kadar uluslararası standartlarda etkin, verimli ve güvenli madencilik yapılmasına imkan sağlayacak işletme ve denetim yapısı hayata geçirilecek.

Ayrıca, madencilik alanında faaliyet gösteren maden işletmelerinin çevreye uyum planlarının denetimine ara verilmeden devam edilecek.