"Enerji Tüketimi Yüzde 50 Arttı"



Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktuğ Gür, "Dünya birincil enerji talebinin mevcut enerji politikaları ile devam edilmesi durumunda 2035 yılında yüzde 50 oranında artarak 18,7 milyar TEP'e (Ton Eşdeğer Petrol) ulaşması bekleniyor. Ülkemizde de son 10 yılda birincil enerji tüketimi yüzde 50 oranında arttı" dedi.

Gür, aydınlatma özelinde bakıldığında sektör şehirlerdeki nüfus artışı ve artan enerji ihtiyacı gibi global trendlerle paralel etkin bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uzun ömrü ve sağladığı enerji verimliliği ile LED teknolojisi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sektöre damgasını vurmuş durumda. Kapasite, kalite ve ürün çeşitliliği açısından hızla gelişen aydınlatma sektörü, yeni ve gelişmiş bir teknoloji olan LED'e yönelerek büyüme sürecini hızlandırdı. Aydınlatma alanında önümüzdeki dönemde LED'in ciddi bir paradigma değişikliğine yol açması beklenirken, 2015 gibi yakın bir tarihte piyasanın en az yüzde 50'sinin LED'e geçmesi ve bu oranın 2020'de yüzde 75'e ulaşması öngörülüyor. Türkiye'de LED dönüşümü konusunda hem endüstriyel tüketicilerde, hem de son kullanıcılarda bir bilinç oluşmaya başladı. LED dönüşümü konusunda Türkiye'de şu anda en ciddi çalışma yapılan alanlardan birisi de yol aydınlatma uygulamaları. Türkiye'de mevcut 7 milyon konvansiyonel yol aydınlatma armatürünün kısa ve orta vadede LED'e dönüşümü gündemde. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre 12,7 milyar TEP (Ton Eşdeğer Petrol) olan dünya birincil enerji talebinin mevcut enerji politikaları ile devam edilmesi durumunda 2035 yılında yüzde 50 oranında artarak 18,7 milyar TEP'e ulaşması bekleniyor. Ülkemizde de son 10 yılda birincil enerji tüketimi yüzde 50 oranında arttı. Artan bu talebi karşılamak üzere enerji yatırımlarının da arttığı ülkemizde enerji verimli aydınlatmaya geçiş çok önemli bir gündem maddesi. Philips olarak biz de liderliğini üstlendiğimiz LED teknolojisi ile sunduğumuz enerji verimli ürün ve teknolojiler aracılığıyla, tüm sosyal paydaşlarımıza kazanma fırsatı sunuyoruz."

Gür, sektördeki en önemli trendlerin dijitalleşme ve yeşil ürünler olduğunu bildirerek, "Kısıtlı enerji kaynakları, iklim değişikliği, şehirlerdeki nüfus artışı, enerji fiyatlarındaki artış ve ekonomik büyüme gibi global trendler tüm dünya ve Türkiye nüfusunu etkiliyor. Bu noktada, enerji verimli aydınlatma çözümleri ve yeşil ürünler global sürdürülebilir gelişmeyi sağlamada önemli bir rol oynuyor" ifadelerini kullandı. 

İnşaat sektörünün son yıllardaki gelişimiyle birlikte konut, otel, alışveriş merkezleri, hastane, okul gibi yapılarda iç mekan tasarımlarına verilen önemin artmasının, aydınlatma sektörüne duyulan talebi artırdığını anlatan Gür, mekanlarda estetiğe verilen önemin yanında enerji tasarrufu sağlamaya yönelik çalışmaların da ihtiyacı artıran unsurların başında geldiğini vurguladı.