“Enerji Sorununun Çözümü İnşaat Sektörünün Elinde”



BASF’in Yapı Kimyasalları biriminin Türkiye Genel Müdürü Cüneyt Dayıcıoğlu, İstanbul’da düzenlenen 2. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, binalardaki enerji verimliliğinin Türkiye’nin enerji sorununun çözümünde kilit rol oynayabileceğini söyledi.

“Kullandığımız enerjinin yarısını binalarda tüketiyoruz. Bu tüketimin ise üçte ikisi binaları ısıtmak ya da soğutmak için yapılıyor. Dolayısıyla enerji verimliliğini arttırarak en fazla tasarruf sağlayacağımız yerlerin başında binalar yani yapılar geliyor.”

Dayıcıoğlu, Türkiye’deki binaların enerji verimliliğinin çok düşük olduğunu ve alınacak önlemlerle ülkenin gelecek enerji ihtiyacının önemli ölçüde azaltılabileceğini vurguladı.

“Türkiye’de yüz metrekarelik bir evin yıllık ısınması için ortalama üç bin metreküp doğalgaz harcanıyor. Bu dünya ortalamasının üstünde bir rakam. Binalarımızdaki enerji verimliliğimizi sadece yüzde 10 yükseltsek gelecek yıllarda milyarlarca liranın ülkemizde kalmasını sağlayabiliriz.”

“Pasif bina” yaklaşımı Türkiye’ye de yerleşmeli

Cüneyt Dayıcıoğlu, gelişmiş ülkelerin binalardaki enerji verimliliklerini artırmak için uzun vadeli planlar yaptığını ve bu planlar içindeki en önemli öğelerin başında “pasif bina” olarak adlandırılan çok düşük enerji maliyetli bina teknolojileri olduğunu açıkladı.

“Pasif Bina yaklaşımı özellikle gelişmiş ülkelerin kalkınma planları ve hatta kanun ve yönetmelikleri içinde yerini almış durumda. 2019 yılının başından itibaren Avrupa Birliği  üyesi ülkelerde inşa edilecek olan her türlü binanın pasif ev yaklaşımıyla inşa edilmesi öngörülüyor. Yeni binaların pasif ev olarak inşa edilmesinin yanı sıra eski evlerin de pasif eve ya da düşük enerji maliyetli evlere dönüştürülmesi mümkün.”

Dayıcıoğlu ayrıca, pasif bina teknolojilerinin dünyadaki öncülerinden birinin BASF olduğunu ve şirket olarak pasif evlerle ilgili olarak Türkiye’de de çözüm sunmaya ve iş ortaklıkları yapmaya hazır olduklarını söyledi.