Enerji Santralı Genişletme Projesi Durduruldu



İzmir 1. İdare Mahkemesi, TMMOB’ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) açtığı davada, Aliağa ilçesi Horozgediği köyündeki İzdemir Enerji Santralı’nın genişletilmesi projesini durdurdu. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararını iptal ederek, termik santrala ilave edilmesi planlanan ikinci ünitenin yapımına izin vermedi.

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Aliağa bölgesi, zaten büyük kül dağlarını yaşayan ve termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin sürekli arttığı bir bölge. Mahkeme davada tarihi bir karar verdi” dedi.

Verimli orman sahası

TMMOB’ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin, İzdemir Enerji Santralı-II adlı ilave ikinci ünite projesini mahkemeye taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje için 19 Şubat 2016’da “ÇED olumlu” kararı vermişti. Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda, ikinci ünitenin yapılacağı sahanın Kuzey Ege Havzası’nda, verimli orman ve zeytinliklerin yakınında olduğu kaydedildi.

Raporda bölgedeki en büyük akarsu olan Bakırçay’ın kolu Kocaçay’ın buraya 16 kilometre mesafede yer aldığı ve Kocaçay’ın içme suyu temini amacıyla kurulan Güzelhisar Barajı’nı beslediği vurgulandı.

Hava kirliliği riski

Mahkemenin iptal kararında, projenin hayata geçmesiyle Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği’nin Kontrolü Yönetmeliği sınır değerlerinin aşılması riski bulunduğuna dikkat çekildi. Yapılan modelleme çalışmalarının, projenin gerçekleşmesi halinde bölgede SO2 emisyonlarının yüzde 20.7, NOx emisyonlarının yüzde 11.1, CO emisyonlarının yüzde 15.2, pm10 emisyonlarının yüzde 5.9, HCI emisyonlarının yüzde 24.1 ve HF emisyonlarının ise yüzde 21.9 oranında artacağını ortaya koyduğu kaydedildi. Ayrıca İzdemir Santralı’nın hemen yakınında 1. derece arkeolojik sit alanı kapsamında bulunan Kyme Nekropolis (ölü şehri) alanının bulunduğu belirtildi.