Marmaris’te geçen aralık ayı başında, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından enerji nakil hattı arazi tespit çalışmaları sırasında 95 çam ağacını izinsiz kesmesi üzerine eylem yapan köylüler ile çevreciler kazanan taraf oldu, proje iptal edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında ilk yapılan enerji nakil hattının yanmış ormanlık alanlardan geçirilmesi’ protokolü yeniden devreye sokuldu. Projenin iptali Çetibeli köylüleri ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.
Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı Marmaris'e enerji getiren yüksek gerilim hatlarının eski olması nedeniyle yenilenmesini kararlaştırdı. Bununla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı ile de bir protokol yapıldı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Gökova ile Marmaris arasındaki enerji nakil hattında masrafı asgariye indirmek amacıyla ilk yapılan protokol yerine yeni bir hat üzerinden yüksek gerilim tellerini çekmeyi planlandı.
Yeni düşünülen hat için ormanlık alanlarda 50 metre genişliğinde ağaçlardan temizlenmiş hattın olması gerektiği için arazi tespit çalışması başlatıldı. TEİAŞ ekipleri Çetibeli Köyü'nde bu yeni hattın tespit çalışmasını başlatırken, 95 ağacı izinsiz kesince köylüler ile çevreciler ayaklandı. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri TEİAŞ görevlileri hakkında izinsiz ağaç kestikleri gerekçesiyle dava açtı. Köylüler ile çevreciler enerji hattının daha önce kararlaştırılan yanmış orman alanı üzerinden geçirilmesini isteyerek imza toplayıp, ilgili bakanlıklar ve başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığına müracaat etti.
Eski proje üzerinde anlaşıldı
Köylüler ile çevrecilerin direnişi işe yaradı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve Orman Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek hattın ilk planlandığı gibi yanık orman alanlarından geçirilmesini kararlaştırdı. Karar, Çetibeli Köy Muhtarlığına bildirildi. Köy Muhtarı Özgür Özden şunları söyledi:
“Çevre ve Orman Bakanlığı köylünün sözüne kulak verdi. Nakil hattı 2002 yılında yanan orman alanından geçirilecek. Eğer bu değişmese yeni hat yapılacak olsa 50 metre genişliğinde ağaçlardan arındırılmış boş alan yaratılacaktı. 50 metreye 5- 6 arasında ağaç düşer. 20 kilometrelik bir alanı hesapladığımız zaman binlerce ağaç anlamı taşır. Bunun üçte birini ağaçsız alan olarak düşünecek olursak, nereden baksanız 30- 40 bin ağaç kesilmekten kurtuldu.”
Katliama izin vermeyeceğiz
Marmaris Çevre Gönüllüleri Grup Başkanı Filiz Ersan her ne şekilde olursa olsun çevreye zarar verecek kişi veya kişiler ile kuruluşların karşısında olacaklarını belirterek, “Boş alan varken ve ağaç kesilmeden hatlar çekilebilecekken böyle bir düşünce içinde olmak çok yanlış. Buna izin veremezdik. Zaten izinsiz kesilen ağaçlar var. Bununla ilgili soruşturma sürüyor. Bu resmen bir ağaç katliamı olacaktı. Yanlıştan dönülmesi çok sevindirici” dedi.
Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de ağaç kesimine karşı olduklarını, izinsiz kesilen ağaçlar nedeniyle de açılan davanın sürdüğünü, görüş olarak ilk yapılan proje gereğinin yerine getirilmesini yönünde görüş bildirdiklerini ve gerekenin yerine getirildiğini belirtti.