Enerji Borsası Resmen Kuruldu



Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kara'nın haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) EPİAŞ’ın kuruluş ve tesciliyle ilgili duyurusu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, amacı piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, kurulması, geliştirilmesi ve işletilmesi, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeden güvenilir referans fiyat oluşumunun temin edilmesi olarak belirlenen EPİAŞ`ın tescil işlemleri sonuçlandırıldı.

EPİAŞ, artan piyasa katılımcı sayısı, ürün çeşitliliği ve işlem hacmi ile likiditenin en üst düzeye ulaştığı, piyasa birleşmeleri yoluyla ticaret yapılmasına imkân tanıyan bir enerji piyasası işletmecisi olacak.

Sınırsız süreyle kurulan şirketin merkezi İstanbul ili Sarıyer ilçesinde olacak. EPİAŞ, Türkiye içinde ve dışında şubeler, irtibat büroları ve temsilcilikler açabilecek.

Kuruluş sermayesi 61.5 milyon TL

EPİAŞ’ın sermayesi 61 milyon 572 bin 770 TL olarak belirlendi. Her biri 1 TL (Bir Türk Lirası) itibari değerde 61 milyon 572 bin 770 adet paya bölünen hisseler A, B ve C olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Yüzde 30’luk A Grubu hisseleri TEİAŞ’a, yüzde 30’luk B Grubu hisseler Borsa İstanbul’a verildi. Yüzde 40’lık bölümü oluşturan C Grubu hisseler ise elektrik ve doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren özel sektör piyasa oyuncuları arasında paylaştırıldı. C Grubu hisselerde, 97 özel sektör oyuncusunun yanı sıra, tüm EPİAŞ hisselerinin yüzde 4.161’lik kısmını oluşturan bir bölüm hisse daha Borsa İstanbul’a bırakıldı. Böylece Borsa İstanbul’un EPİAŞ’taki toplam payı yüzde 34.161’e yükseldi.

Yüzde 30’luk A hisse TEİAŞ’ın

Borsa İstanbul’un yüzde 4.161’lik hisseyi özel sektör oyuncularına verebileceği belirtiliyor. TEİAŞ’ın elindeki yüzde 30’luk A Grubu EPİAŞ hissesinin yarısı ise uzun vadede yüzde 15’e düşecek. Bunun nedeni ise Enerji Borsası’nın altında elektriğin yanı sıra bir de doğalgaz piyasasının kurulacak olması. Bu yüzden TEİAŞ, elindeki yüzde 30’luk A Grubu hissenin yarısını doğlagaz şebekesini işletmek üzere BOTAŞ’tan hukuki olarak ayrıştırılacak şekilde yeni kurulacak şirkete devretmek zorunda.

Halen Türkiye’de fiilen işleyen bir elektrik borsası mevcut. TEİAŞ bünyesinde faaliyet gösteren ve Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak bilinen bu borsa, yeni kurulan EPİAŞ’ın bünyesine katılacak. TEİAŞ, kendi bünyesindeki PMUM’u teknoloji altyapısıyla birlikte bir bütün olarak EPİAŞ’a devredecek. TEİAŞ Borsa İstanbul’un kuruluşuna nakit sermaye ile değil, elindeki bu varlıkları devrederek ayni sermaye ile ortak oluyor.