Enerji Bakanı Güler: Nükleer Santral Yapımında Kamu Payının Yüzde 20-30 Düzeyinde Olması Düşünülüyor
Nükleer santral yapımında kamunun payının yüzde 20-30 düzeyinde olmasının düşünüldüğünü ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ancak şu anda kesin verilmiş bir kararın bulunmadığını bildirdi.
Türkiye ile Gürcistan arasında elektrik alım-satımına ilişkin yapılan anlaşmanın ardından basın mensuplarının nükleer santralle ilgili sorularını yanıtlayan Güler, nükleer santralle ilgili tüketiciye herhangi bir yük olmasın diye daha çok özel sektör tarafından yapılması yönünde bir politika ortaya koyduklarını söyledi.
Bakan Güler, bugün bazı basın-yayın organlarında çıkan nükleer santral yapımında kamunun payının yüzde 70 düzeyinde planlandığına ilişkin haberlerin de doğru olmadığını vurguladı.
Nükleerde kamunun payı
Nükleer santral yapımında kamunun payının bir miktar olmasının planlandığını, bunun da yüzde 20-30 düzeylerinde düşünüldüğünü anlatan Güler, "Ama yatırımcı, nükleer santralın tamamını kendisi de yapabilir. Yani öyle yüzde 70 gibi bir oran söz konusu değil. Kamu payı olursa bu da yatırımcı için bir teşvik olacak" diye konuştu.
Meclis tatile girdiği andan itibaren nükleer santralle ilgili yasal çalışmalara başladıklarını ve Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesiyle Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısının dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açıldığını hatırlatan Güler, söz konusu tasarının önce komisyonda, ardından genel kurulda görüşüleceğini, bu süreçlerde yatırımcıların da görüşlerini alacaklarını bildirdi.
İki düzenleyici kurul olacak
Daha önce enerji yatırımlarında yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmaması için uğraş verdiklerini anlatan Güler, "Onun için mümkün olduğu kadar, bunu ortaya koyacağımız teşviklerle karşılayıp yatırımcı tarafından yapılmasını oluşturacak bir model üzerinde duruyoruz" dedi.
Bu arada nükleer santralle ilgili 2 tane düzenleyici kurul olacağını ifade eden Güler, elektrikle ilgili konuların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenleneceğini, nükleer konunun mevzuatıyla ilgili kuruluşun da Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) bünyesinde yapılacak bir düzenlemeyle oluşturulacağını bildirdi.
Bunun yanı sıra bir fon oluşturulacak, yakıt, atık yönetimi, santrallerin sökümü ve gerekli sigortaların bir hesapta tutularak oluşturulacak fondan karşılanacağını belirten Güler, bu fonun da Hazine bünyesinde olacağını kaydetti.