Enerji Bakanı: "Aliyev Yanlış Bigilendirildi"



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin Azerbaycan'dan ucuza doğalgaz aldığı" açıklamasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanlış bilgilendirildiği kanaatinde olduğunu söyledi. Yıldız, AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgaza ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Azerbaycan doğalgazı çok ucuza veriyormuş" sözleri üzerine Yıldız, İlham Aliyev'in yanlış bilgilendirildiği kanaatinde olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"2001'de yapılan bir anlaşma var, gazın akışı 2007'nin Temmuz ayında oluyor. Bu arada, oradaki kuyuların açılmasından tutun da boru hattının yapılmasına kadar böyle bir süre var. O zaman, 120 dolar dendiğinde, Rusya'dan 45 dolara gaz alınıyor. Azerbaycan'ın aldığı bir gaz var. Petrolün varili 21-22 dolar, ama 2007'ye geldiğinizde 95 dolar. Gazın akışı 2007 yılının Temmuzunda başlıyor. Ne zaman fiyat revizyon hakkı doğuyor? 2008'in Nisan ayında, yani 10 ay sonra. Yani biz, gaz aldıktan 10 ay sonra revizyon hakkı doğuyor.

Yıllardan beri doğalgazı ucuza almamız fiziken de mümkün değil. Başlama tarihi 2007 yılının Temmuzu, fiyat revizyon hakkı 2008'in Nisan ayı... Yani 10 aylık bir süre. O yüzden ben yanlış bilgilendirildiği kanaatindeyim. Tabi ki insan üzülmüyor değil. Gerçekler bu kadar çıplak ve açıkken, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'dan yanlış bilgilendirme sonucu açıklama var. Yapılan bu açıklamaya üzüldüm."

Bakan Yıldız, "Azerbaycan tarafından yapılan bu açıklamanın protokolle ilgisi olabilir mi?" sorusu üzerine, enerjinin, globalleşen dünyada daha hızlı globalleşen ve ortak paydalara alınan bir kavram olduğunu belirtti. "Ortak paydada bu kadar önemli bir kavram varken, ben siyasetin daha ötesinde olduğunu belirtmek istiyorum" diyen Yıldız, 7-8 müzakereye bizzat kendisinin katıldığını kaydetti.

Bakan Yıldız, şu anda da müzakerelerin devam ettiğini ifade ederek, "Eğer müzakere devam etmiyorsa, ben bileyim. Ona göre de her ülkenin farklı alternatifleri var. Bu, dost ve kardeş Azerbaycan için de geçerli, Türkiye için de geçerli. Bu açıdan, bir işin olacağını bilmek kadar olmayacağını bilmek de önemli. Bize böyle bir cevap gelmedi" diye konuştu.

İtalya'da katıldığı bir toplantıda da konunun gündeme geldiğini dile getiren Yıldız, "Yunanistan üzerinden İtalya'ya gidecek gazla ilgili Azeri gazı görüşüldü. O da kaynaklardan bir tanesi. Biz, o görüşmelere kendilerinin de devam edebileceğini, bizim de zaten müzakerelere devam ettiğimizi beyan ettim" dedi.

Transit geçiş ücretleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, transit geçiş ücretleriyle ilgili yanlış bilgilendirme olduğunu da söyledi. Hem Rusya-Ukrayna arasındaki hem de Rusya'dan Avusturya'ya Almanya'ya giden hatlarda uluslararası bir tarife olduğunu dile getiren Yıldız, "Yani 100 kilometrelik bedeli, bin metreküp gazı kaç paraya taşırsınız diye. Bu uluslararası fiyattır. Biz o fiyatların altında fiyat verdik. Hal böyle iken... Sayın Aliyev'e verilen yanlış bir bilgidir. Bu kadar açık ve net konuşuyorum" dedi.

Bakan Yıldız, müzakerelerin devam edeceği ve bu konuda sıkıntı yaşanmayacağı kanaatinde olduğunu belirterek, müzakerelerin sonuna gelindiğini söyledi. En fazla 1 ya da 2 toplantı yaptıktan sonra müzakerelerin sonuçlanacağını ifade eden Yıldız, bu süreçten, hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ın kazançlı çıkacağını bildirdi. Taner Yıldız, "İki ülke kazançlı çıkmazsa başka ülke kazançlı çıkar demektir" diye konuştu.

Başka bir soru üzerine Yıldız, "Şu anda bunun kabul edilmesi halinde biz, geriye dönük fiyat farkını nakit olarak vereceğiz, bunu söyledik" dedi. İki ülke arasında karşılıklı teklifler olduğunu ifade eden Yıldız, dost ve kardeş olmanın yanısıra, her iki ülkenin kendi çıkarlarını toplantılarda konuşmak zorunda olduğunu kaydetti.

"Gazla ilgili bir sıkıntımız yok"

Bakan Yıldız, "Anlaşma olmazsa doğalgaza zam olur mu?" sorusuna, "Mevcut Şah Deniz-1'den gaz akışıyla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti. Yıldız, "Gaz kalır mı, eksik olur mu' diye soruluyor. Öyle bir şey söz konusu değil. Her iki ülke taahhütlerine sadık. O açıdan gazla ilgili bir sıkıntımız yok" yanıtını verdi.