TÜYAP tarafından TİAD ve MİB işbirliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya'nın ikinci gününde dünyada son 5 yılın en çok tartışılan konuları arasında yer alan Endüstri 4.0 masaya yatırıldı. Yeni sanayi devriminin sektörlere sağlayacağı faydalar, “Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesinin Türkiye için Önemi”, “Endüstri 4.0 ve Siber Güvenlik”, “Endüstri 4.0 ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi“ ve “Endüstri 4.0 Sistemlerinde Yeni İmalat Konseptleri" katılımcılarla paylaşıldı.
Seminerlerin açılış konuşmasını yapan Dr. Ayhan Etyemez, dünyanın dilinden düşürmediği, henüz emekleme aşamasında olan Endüstri 4.0’ın tüm dinamikleriyle irdelenmesi gerektiğini söyledi. 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefine ancak inovasyon, yüksek teknolojili üretim, eğitim ve teşvik ile ulaşılabileceğini belirten Etyemez; "Türkiye 1, 2 ve 3'ncü sanayi devriminden sonra 4'üncü sanayi devrimini tribünlerden seyretmemeli. Bunun için herkes elini taşın altına sokmalı. Dünyanın en genç nüfuslarından birine sahibiz. Tüm dinamikleriyle Endüstri 4.0'ı algılayıp, gelecek planlarımızı yapıp hızlıca aksiyon almalıyız" dedi.
"ABD ve Almanya'da alarm zilleri çalıyor"
Endüstri 4.0'ın rakip olsalar dahi şirketlerin önümüzdeki 10 yıl içinde birlikte çalışma olanağı sunacağını belirten seminerin ilk konuşmacısı İnfoma Teknoloji Genel Müdürü Mustafa Ceran, bütünleşik ürün geliştirme teknoloji platformlarının önemini artıracağını belirtti. Otomotiv, elektronik, uzay, havacılık ve savunma alanında Endüstri 4.0'ın ülkeleri bir üst lige çıkaracağını belirten Ceran, "İki yıl öncesine kadar Endüstri 4.0 alanında ülkemizde hiçbir çalışma yoktu. Hala da önemli adımlar atmış değiliz. Ancak dünya giderek küçük bir köy halini alıyor. Ülkeler Mars'ta koloni kurmak için çalışmalara başladı. Türkiye olarak rekabet edebilmemiz için henüz başında olduğumuz Endüstri 4.0 için kolları sıvamalıyız. Üretimdeki üstünlüğünü Çin'e teslim eden ABD ve Almanya'da bugünden alarm zilleri çalıyor. Kurgulanma aşamasında olan Endüstri 4.0 için çok zamanımız kalmadı" dedi.
"Yapılan çalışmalar macera değil"
Endüstri 4.0 çalışmalarının akademik, bilimsel, sanayi ve devlet düzeyinde değil, ev hanımlarına kadar indirilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Ceran şöyle konuştu;
"Öncelikle düşünce tarzımızı değiştirmeliyiz. Bilginin önemi önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Şu an zengin olan ülkeler değişime hazırlanamazlarsa paraları bilgiyi satın almaya yetmeyecek. Biz de ilim, bilim, teknoloji, inovasyon tarafında daha fazla çalışarak bu yarışta ön plana çıkabileceğiz. Çin'in gelişimi karşısında Almanya, 2013 yılından bugüne 5 çalışma grubu ile hazırlanıyor. Mimari, inovasyon, araştırma, güvenlik, hukuki ve siyasi boyutlar ve eğitim konularında bu 5 grup geleceği bugünden şekillendiriyor. Bu bir macera değil."
"Makinelerin canı kıymetlenecek"
Endüstri 4.0 ile birlikte üretimin daha çevreci, şirketlerin daha kârlı, insanların daha huzurlu olacağını da kaydeden Ceran, otomotiv devlerinin 4 kişilik çalışan ve 5 bin 300 robot ile bir günde 1.500 araba ürettiğini kaydetti. Üretimde fabrikaların akıllanması için başta yazılımcı olmak üzere siber güvenlik analisti, sanal gerçeklik tasarımcısı, makina öğrenim bilimcisi gibi 16 mesleğin ön plana çıkacağını belirten Mustafa Ceran şunları kaydetti;
"10 yıl sonra fabrikalardaki üretim adeta bir orkestra edasıyla gerçekleşecek. Ürünler üretim bandında sıra olsa dahi gitmeleri gereken makinaya kendileri ulaşacak. Diğer taraftan makinaların canı kıymetlenecek. Yani bir otomobil örneğinden yola çıkacaksak, araç ne zaman arızalanacağını, en yakın servis noktasını gereken parçaları sahibine söyleyip, yolda kalmamak adına direkt servis noktasına gidebilecek. Araç kazaları yolla, önündeki ve yanındaki araçlarla konuşan cihazlar sayesinde daha da azalacak. Film izlerken, bir deniz sahnesinde televizyonunuz deniz kokusu verebilecek. Bu gelişmeler karşısında 'Adamlar ne yapmış' dememek için ülke olarak çok koşmalıyız."