Endonezya ve Malezya'daki Orman Yangınlarından 40 Milyon Kişi Etkilendi



Endonezya'nın Sumatra ve Kalimantan adalarının kuzeyi ile Malezya'nın güney bölgelerinde bir aydan fazladır etkisini gösteren orman yangınları, Güneydoğu Asya genelinde yaklaşık 40 milyon kişinin sağlığını olumsuz etkiliyor.

Rüzgarın etkisiyle Endonezya'dan Malezya'nın güney ve orta kesimlerine yayılan duman bulutlarının yol açtığı hava kirliliği gündemi meşgul ediyor. Duman bulutu ve hava kirliliği, iki ülkede günlük hayatı olumsuz etkilerken ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Malezya hükümeti son iki haftadır "bulut tohumlama" adı verilen yapay yağmur tekniğiyle duman bulutlarının etkisini azaltmaya çalışırken Endonezya makamları ise orman yangınlarını söndürmek için 30 bin personelini seferber etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Orman yangınlarının nedeni
1990'lı yıllardan bu yana Endonezya ve Malezya'da her yıl çıkan orman yangınlarına en çok, ormanlık bölgeleri ekilir hale getirip tarım faaliyeti yapmak isteyen çiftçilerin sebep olduğu belirtiliyor.

Çiftçilerin devletin izni olmadan arazi açma ve anız yakma amacıyla yaktığı ufak ateşler, mayıs ve eylül arasında yaşanan kurak mevsimin de etkisiyle hızla yayılabiliyor.

Palm yağı ticaretinin artması üzerine Endonezyalı ve Malezyalı çiftçilerin bu alana yönelme isteği, orman yangınlarının şiddetini son 20 yılda gittikçe artırdı.

Çiftçilerin yanı sıra Sumatra ve Kalimantan'da faaliyet gösteren Malezya ve Singapur merkezli palm yağı firmalarının üretimi artırma hedefleri, bölgedeki orman yangınlarının bir diğer sebebi olarak biliniyor.