Enda Üniversiteyle Ortak Rüzgâr Santralı Kuruyor



Enerji alanında yeni yatırımlarıyla öne çıkan Enda Holding, rüzgar enerjisi üretiminde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile ortaklık anlaşması imzaladı. Enda Holding'e bağlı Egenda'nın büyük ortak olduğu, İYTE'nin de yüzde 11 hisseye sahip olduğu Res İYTE Elektrik Üretim A.Ş. şirketi, Urla'daki kampus alanında 15 milyon euro yatırımla 13 megawatt gücünde rüzgar üretim santralı kuracak. Bu işbirliği ile Türkiye'de ilk defa bir üniversite, ticari amaçlı olarak rüzgar enerjisi sektöründe faaliyet göstermeye başlayacak.

Teminat istenecek

Enda Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Urla'daki kampuse kuracakları santral için İYTE ile ortaklık yaptıklarını açıkladı. Bu projeyi yıllar önce gündeme getirdiklerini ifade eden Sivri, "Üniversitenin yeni yönetimiyle anlaşarak yeni bir şirket kurduk. Yatırımın maddi boyutunu biz üstlendik. Üniversite ise tahsis ettiği arazi karşılığında şirkete ortak oldu. Bu işbirliği ile İzmirli işadamlarının İYTE'nin kuruluş sürecindeki ısrarının haklılığı da ortaya çıktı" dedi.

Şimdi Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) Çeşme Yarımadası'nı ulusal şebekeye bağlayacak iletim yatırımını tamamlamasını beklediklerini kaydeden Sivri, bu yatırıma bağlı olarak rüzgar santralini kuracaklarını söyledi.

Model oluşturacak

Konu üzerinde yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da dahil olmak üzere tüm ilgili kurumların çalıştığını belirten Sivri, "Yasa gereği iletim yatırımını biz yapamıyoruz. Bu konuda yatırımcı kuruluş TEİAŞ. Şu an yatırımın maliyeti hesaplanıyor. Bölgede enerji santralı kurmak isteyen yatırımcılardan para veya teminat istenecek. Biz yatırımın bedelini ödemeye hazırız" diye konuştu.

Ölçümler yapıyoruz

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Barış Özerdem, Egenda ile kurdukları şirket ile sanayi-üniversite işbirliğinde örnek bir model oluşturacaklarını söyledi. Özerdem, "İşbirliğinin geçmişi 2000'li yılların başına dayanıyor. Enda ve Egenda'yla yaptığımız protokol kapsamında uzun yıllar ölçümler yapıyoruz. Sonuçta kampus alanımızın yarımadanın en iyi rüzgar alan yeri olduğunu belirledik. İYTE Rektörlüğü'ne Prof.Dr. Zafer İlken'in seçilmesi ile projeyi hızlandırdık. Kısa bir süre önce de Egenda ve Enda ortaklığı ile RES İYTE şirketini kurduk" dedi.

13 megawat gücünde olacak

Kampuste kuracakları rüzgar enerji santralı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 13 megawattlık lisans aldıklarını açıklayan Özerdem, yıllık 52.5 mega saatlik üretim öngördüklerini kaydetti. Bu santralın bir üniversite kampusünde ticari amaç taşıyan ilk rüzgar çiftliği olacağını da belirten Özerdem, "Bütün planlarımızı 13 megawatt gücündeki santrale göre yapıyoruz. Ancak yeni düzenlemelerle kapasiteyi artırabiliriz. Kampuste aynı verimlilikte 50 megawattlık rüzgar santralı kurulabilir. Verimlilikte biraz düşüşü gözönüne alarak bu rakam 100 megawatta kadar çıkabilir. Yatırım tutarını 15 milyon euro olarak öngörüyoruz" diye konuştu. Özerdem, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak rüzgar, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda araştırmalara ve projelere devam ettiklerini sözlerine ekledi.