Yıldızlar Yatırım Holding, “Sürdürülebilir Verimlilik Hareketi” kapsamında verimlilik artırıcı projelere imza attı. Bu hareketin önemli başlıklarından birisi enerji verimliliği. Holding bu kapsamda ISO 50001 enerji yönetim sistemini tüm tesislerinde hayata geçiriyor. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Yıldızlar Yatırım Holding Yatırım ve Proje Geliştirme Müdürü İlkay Ünal, “Tüm tesislerimizde yer alan enerji yöneticilerimiz ve kurmuş olduğumuz takımlarla, yapmakta olduğumuz çalışmalarımızı sistemsel bir yapı içinde kayıt altına alarak organize etmeye, kurumsal hafızanın kazanılmasına katkı sağlamaya gayret ediyoruz” diyor.
Yıldızlar Holding son 3 yılda gerçekleştirilen enerji verimliliği projeleri ile 22 bin 693 adet ağaç dikimine bedel karbondioksit salınımı engellemeyi başardı. İlkay Ünal, bu projelerin; fuel oil kullanımı ve kömür kullanımının sıfırlanması, fanlarda hız kontrol cihazları uygulaması ve yüksek verimli motor uygulamaları olduğunu söylerken, “Bu projelerimizin bir kısmı için 2012-13 döneminde yine TEB-AFD işbirliği ile 7.9 milyon euroluk kredi kullanımımız oldu ve yatırımlarımız ‘özel enerji verimliliği kredisi’ ile finanse edildi” diyor.
İlkay Ünal Sürdürülebilir Verimlilik Hareketi kapsamında şu bilgileri veriyor: “2014 senesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca düzenlenen ‘VAP’ yani Verimlilik Arttırıcı Projeler başlığı altında yürütülen sürece; Kütahya Azot tesisimizden 1, Kocaeli Mdf tesisimizden 3 olmak üzere toplam da 4 projemiz ile başvurduk ve bu projelerimizin tamamı verimli projeler olarak Bakanlık tarafından tescil edilerek hibe destek kazanmayı hak etti. 2015 senesine geldiğimizde; bu çalışmalarımızı Holding bünyesinde yayılmasını sağladık. Daha fazla proje ürettik ve daha fazla tesisimiz ile bu sene yarışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda tüm denetleme süreçlerinden geçtik. Sonuçların açıklanmasını ve yeni verimlilik projelerimizin de Bakanlık tarafından seçilerek desteklenmesini bekliyoruz. Bütün bu çalışmalar aslında tek bir şeye işaret ediyor. Birey ve kurum olarak birey ve kurum olarak ‘farkına varıyoruz’ ve ‘bilinçleniyoruz’. Maalesef enerji kaynaklarımız dışa bağımlı ve cari açığımızın çok ciddi bir kısmını bu oluşturuyor. Yıldızlar Yatırım Holding olarak ciddi enerji tüketimine sahibiz, ancak biliyoruz ki en pahalı enerji, verimsiz kullandığımız, boşa kullandığımız enerjidir.”
MDF fabrikalarında doğalgaz kullanımı sona erecek
“TEB-AFD’den aldığımız 1.5 milyon euro enerji verimliği kredisi, Yıldızlar Yatırım Holding’in iştiraklerinden Yıldız Entegre’de gerçekleşmekte olan verimlilik çalışmalarından birine yönelik. Kocaeli Mdf fabrikamızın MDF 2 tesisindeki mevcut kurutma tesisimiz, buhar ve doğalgaz ısısı ile çalışan bir sisteme sahip. Tesisimizde planlanmış olan modernizasyon projemiz ile; mevcut atıl türbinimiz değerlendirilerek; hem elektrik üretip bu tesisimizde elektrik tüketimimiz azaltılacak, hem de türbin ısısı prosese kazandırılarak doğalgazdan çok ciddi tasarruf elde edilecek. Mevcut orta gerilim motorumuz da hız kontrol cihazı ile sürüleceğinden, fanın elektrik enerjisi tüketimi de azalacak. Aynı şekilde yine Kocaeli MDF fabrikamızda; MDF 1 tesisimizin kurutma fanı orta gerilim motorunda da eş zamanlı gerçekleşecek proje ile hız kontrol cihazı kullanılarak çok ciddi oranda enerji verimliliği sağlanacak. Amacımız; MDF 3 fabrikamızda hiç doğalgaz kullanmadan üretim yapmak ve yine MDF 3 ve MDF 1 fabrikalarımızın kurutma fanlarında gerçekleşecek hız kontrol cihazı verimlilik projeleri ile 1,5 milyon euro bütçeli yatırımlarımızın 15 ayda ülkemiz ekonomisine geri dönüşünü sağlamak.”
Ormanların sürdürülebilirliği konusunda hassasiyet
“Ormanların sürdürülebilirliği konusunda Yıldız Entegre olarak göstermiş olduğumuz hassasiyetin bir sonucu olarak 2012 senesinde Türkiye’de ilk FSCTM belgesini aldık. FSCTM dünyadaki tüm ormanların en uygun şekilde yönetilmesini teşvik etmek, ormancılığın sürdürülebilir orman yönetimi ilkelerine göre yürütülmesine yardımcı olmak, orman alanlarının korunmasını ve kalıcı varlığını sağlamak, bu uygulamaların uluslararası anlamda yaygınlaşmasını amaçlayan bir paydaşlar sistemi. ABD’de North Carolina’da bir kiralık plantasyon alanıyla özel orman işine girmiş durumdayız. NC Wilmington’da yer alan limanda kurulu odun cipsi üretim tesisimizle gerçekleşen operasyonlar ile yurt dışı hammadde tedarikimizin ciddi bir kısmını temin etmiş oluyoruz.”
Yeşil ekonomiye geçişte öncelik insana yatırım
“Yeşil ekonomiye geçişte en önemli başlık insana yatırım. Sahip olduğunuz tüm tesisler, tüm makineler ancak ve ancak insan ile anlam kazanıyor. Ben değil biz bilincinin oluştuğu çalışma ortamlarının temin edilmesi gerekiyor. Biz bilinci oluşmaya başladıkca; sahiplenme, bir olma, birlikte olma duyguları da kendiliğinde gelişiyor. Böylesi bir ortamda sorumluluk bilinciyle hareket eden çalışanlarımızın fark yaratmak adına atacağı pek çok adımdan birisi de üretkenlik ve verimlilik adına olacaktır. Globalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Artık herşey bir telefona bile sığıyor ve bizimle beraber her yere gelebiliyor. Bu nedenle günceli sürekli takip etmek, güncelin ötesine taşabilmek, dış dünyaya, değişime ve gelişime açık olmak gerekiyor. Türkiye’deki şirketler olarak AR-GE alanında gerek sanayi içinde, gerekse üniversitelerle birlikte rekabetçi ve yenilikçi projeyi üretebilmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı hedefl iyorsak bu sorunun topyekün bir çabayla; kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarınca değerlendirilmesi gerekir. Yıldızlar Yatırım Holding olarak olarak çalışmalarımızı iklim risklerini göz önünde bulundurarak yenilerken; diğer yandan da düşük karbon ekonomisi mantığına uygun ‘yeşil çözümler’ geliştiriyoruz.”
Romanya ve Rusya'ya orman ürünleri sektöründe yatırım
Yıldız Entegre olarak, bu sene 2 ayrı ülkede yatırım kararı aldık ve bu yatırımlar için düğmeye bastık. Romanya ve Rusya’da gerçekleşmesini hedefl ediğimiz yatırımlarımız orman ürünleri sektöründe olacak. Toplam 400 milyon euro yatırım bütçesi öngörülen tesislerimizin 2017 sonunda üretime başlamasını hedefliyoruz. Ayrıca; Hırvatistan ve Bulgaristan ile ilgili olarak da yatırım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yatırımlarımızda ilk hedefimiz iç pazar ve komşu ülkeler olmakla beraber; Balkanlar’da kuracağımız tesisler ile Kuzey Afrika ülkelerini de kendimize hedef pazarlar olarak belirlemiş durumdayız.
Elektrik ihtiyacı ekonomik büyümenin üzerinde
Türkiye’de enerji verimliliği konusunda 2007’ye kadar ciddi bir hareket yoktu. 2007’de çıkartılan ENVER kanunu ile başlayan ve sonrasında gelişerek devam eden süreci sürekli takip ettik ve ediyoruz. Bir diğer önemli adım ise 2005 senesinde düzenlenen YEK kanunu. Bu kanun ile ülkemizdeki yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik pek çok çalışma, teşvik ve proje hayata geçirildi. 2023 yılı için belirlenen enerji verimliliği stratejisi; büyük ölçekli sanayi kuruluşları ve KOBİ’ler için çok anlamlı. 2013 yılında Türkiye; birincil enerji ihtiyacının yüzde 75’ini diğer ülkelerin sağladığı enerji kaynaklarıyla karşıladı. Petrol ürünleri ve doğal gaz, ithal edilen toplam enerji kaynaklarının yüzde 98’ini oluşturdu. İthal edilen toplam net miktar 90,8 Milyon Ton Eşdeğer Petrol (MTEP) oldu. Mevcut tahminlere göre, elektrik ihtiyacı önümüzdeki on yıl boyunca, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin üzerinde ve yılda yüzde 5-6 oranında artacak. Türkiye birincil enerji kaynağı ihtiyacını ağırlıkla fosil yakıtlarla karşılıyor ve 2013 yılında birincil enerjisinin yüzde 93’ünü fosil yakıtlardan temin etti. Bu çerçevede enerji verimliliği stratejisi daha da önem kazanıyor.