En Derin Doğalgaz Deposu

Rusya ve İran gazı, Marmara Denizi'nin 1.5 kilometre dibine depolanacak. Böylece kullanamıyoruz diye alamadığımız gaza boşuna para ödemeyeceğiz.

Geçtiğimiz yıllarda büyük tartışmalara neden olan, alınmayan doğalgaza para ödenmesi bitiyor. BOTAŞ, tazminat ödememek için, Silivri kıyısından 25 kilometre açıktaki, deniz altındaki doğal depoları kullanmaya karar verdi. Eski doğalgaz yatağı olan ve 2.2 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunan 167 dönümlük

6 depo, anlaşmalar çerçevesinde Rusya ve İran'dan alınmak zorunda kalınan ama kullanılamayan doğalgazın depolanmasında kullanılacak. Silivri-Değirmenköy açıklarındaki doğal depolardan borularla kıyıya aktarılacak olan doğalgaz, karada inşa edilecek olan 5 depodan, İstanbul ve çevre illere dağıtılacak.

Türkiye böylece, İran ve Rusya'ya ödemek zorunda kaldığı milyonlarca dolarlık tazminattan kurtulacak, İstanbul ve civar illerde sık sık yaşanan gaz sıkıntısı da bitecek.

Tabii doğalgaz depoları ile ilgili mühendislik çalışmaları, TPAO ile BOTAŞ tarafından sürdürülüyor. Tabii depoların yol açabileceği çevre sorunlarını, İstanbul İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel inceliyor. TPAO'nun çalışmalarını da Proje Müdürü Mustafa Yılmaz yürütüyor. TPAO Çevre Koruma Müdürü Bülent Tokgöz, deprem bölgesi olan yerde araştırmaların bittiğini, deniz altındaki tabii kuyuların deprem ve tsunami riski taşımadığını söyledi.

170 milyon $ tazminat

'Al ya da öde' maddesi, doğalgaz alınmasa dahi, parasının, alınmış gibi ödenmesini öngörüyor. BOTAŞ, İran ve Rusya'dan almayı taahhüt ettiği doğalgazın, 2002 ocak ayında yüzde 80'ini, şubatta yüzde 50'sini, martta da sadece yüzde 40'ını alabildi. Bu iki ülkeye, üç ayda, tam 170 milyon dolar tazminat ödendi. Bunun yıl sonuna kadar, 500 milyon doları bulması bekleniyor. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, İran'la görüşerek, 4.5 milyon dolarlık ilk tazminatın ertelenmesini sağladı. Ancak Rusya pazarlığa yanaşmadı. Bu yüzden, bu yıl tamamlanması planlanan Mavi Akım Projesi de 2003 yılına sarktı.