İnşaat mühendisliği yüksek lisansını MIT'te (Massachusetts Institute of Technology - Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) tamamlayan Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, enstitünün gayrimenkul merkezinin düzenlediği Vaka Analizi Yarışması’na jüri üyesi olarak davet edildi. Yarışmada, 3 kıtadan 42 üniversitenin gayrimenkul bölümlerinde okuyan yüksek lisans öğrencilerine vaka analizi olarak Londra’da bulunan gerçek bir arsa verildi. Kendilerinden bu araziyi satın alan firmanın buraya yatırdığı paranın optimum süre-kazanç hesabının yapılması istendi. Vaka analizini yapan üniversite sayısı ilk elemede 12’ye düştü. Kalan 12 üniversiteyi belirleyen 12 kişilik jüri içinde Dr. Çamlıbel’in yanı sıra Amerikalı, Uzakdoğulu ve Avrupalı akademisyen ve profesyoneller yer aldı. Bu jüri üyelerinin seçtiği Vaka Analizi Yarışması’nda Georgetown birinci, Harvard ikinci ve Colombia Üniversitesi ise üçüncü oldular.
Yarışmayı değerlendiren Dr. M. Emre Çamlıbel, “Bu yarışmada retrofit-güçlendirme/tadilat ön plan çıktı. Yani eskilerin tamamını yıkıp yeni ve yeşil bina yapmak mı, yoksa eskileri de mümkün olduğunca elde tutup kullanmak mı? Artık yeşil tadilatla mevcudun bir kısmını da olsa kullanma yaklaşımı çok ön plana çıkıyor. Eğer binanın, kullanıcının, çevrenin ve yasaların kriterleri müsaade ediyorsa mevcut binalardan iyileştirme ile yararlanmak doğal olarak tercih edilen yöntem olacak” dedi.
Çamlıbel, dünya trendleriyle yakın gündemi takip eden MIT’nin Vak’a Analizi yarışmasında önemli ölçüde üzerinde durulan konunun retrofit uygulamalar olduğunu belirterek; “Ekonomik ömrünü tamamlamış, kullanılan malzemelerin tekrar temin imkanı olmayan, bakım onarım maliyeti yüksek binalarda, yapılacak düzenlemelerle düşük maliyetli, işletme sürekliliği sağlayan ve güvenilir bir kullanım ömrü uzatma çözümü olarak görülen retrofit uygulamalarının komple bir binayı yıkıp yeniden yapma maliyetinden, hem parasal hem de karbon açısından çok daha az maliyetli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.