EMO, Üçüncü Santralle İlgili Maliyet Uyarısında Bulundu



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada`da yapılacağının açıklanmasının ardından, konuyla ilgili basın açıklaması yayınlayan oda, santralin maliyetine ve güvenlik sorunlarına dikkat çekti.

Odadan gelen basın açıklamasında, "Bir nükleer santralin yapımı normal şartlarda 10 yıl sürer. Demek ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`nın kendine bağlı kuruluş olan TEİAŞ`ın 2023 yılı tüketim tahmininin 415 milyar kilovat saat (kWh) olduğundan ve aynı yıla kadar enerji üretiminin 515 milyar kWh olacağından ve 100 milyar kWh arz fazlası oluşacağından haberi yoktur" denildi.

Açıklamada, "Ayrıca bugün için güneş enerjisi tesislerinde megavat (MW) başına kuruluş bedeli 1.2 milyon ABD Doları seviyesine düşmüştür. Rüzgar santrallarında ve büyük güçlü su santrallarında bu rakam daha düşüktür. Anlaşılan Bakanın bu rakamlardan da haberi yok ki yatırım maliyeti MW başına 6 bin dolardan fazla olan nükleer santralın üçüncüsü için yatırım kararı açıklamaktadır" diye belirtildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Elektrik satış fiyatına da değinilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "ABD`de nükleer santrallardan elektrik 2.4 sent/kwh`a üretiliyor. Fransa`da nükleer santrallar, elektriği 4.5 sente (Euro) satıyor. Türkiye`de ise Devlet Akkuyu`dan 12.35 sente (Dolar) Sinop`ta yakıt hariç 10.83 sente (Dolar) alacak. Nitekim dolar kurundaki yükselme nedeniyle de  ülkemizde elektriğin pahalılaşmasına yol açacak düzeyde fiyatları artmaktadır. Diğer taraftan Rusya tartışmasında gündeme geldiği gibi bu santrallarin yapılması da zora girmektedir. Ayrıca güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır. Nükleer santralların maliyetlerini, yalnızca yakıt ve işletme olarak açıklamak kamuoyunu kandırmaktır. Nükleer santralların yapım aşamasından itibaren büyük güvenlik maliyeti vardır."