Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik kesintisinin sanayicilere etkisine dair açıklama yayınladı.
EMO, Türkiye Elektrik İletişim A.Ş (TEİAŞ) ve Enerji Bakanlığı’nın Aralık ayı verilerinden yaptığı çalışma ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2017 yılı tarifesinin sanayiciye pahalı elektrik satışı getirdiğini saptadı.
“Sanayiciye indirim yok”
EMO, EPDK’nın 2017 tarifesinde ticarethane, konut, tarımsal sulama gibi abone gruplarında enerji bedellerinde yaptığı indirimi sanayicilerin tarifesinde yapmadığını söyledi.
“Elektrik verilmeyen sanayiciler elektrik aldığında da yüksek enerji bedeli ödemeye devam edecek.”
Doğalgaz tüketimi ve elektrik üretimi
EMO, ayrıca havaların soğumasıyla artan doğalgaz tüketiminin elektrik üretimine etkisini de inceledi.
“Doğalgaz tüketimi 1 Aralık itibari ile günlük 197.7 milyon metreküpe kadar yükseldi. Doğalgaz dışalımında yaşanan sıkıntı; 25 Aralık verilerinde 156.7 milyon metreküpe düşüşle kendisini gösterdi. Yani Türkiye’nin dışa bağımlı olarak temin ettiği doğalgaz kaynağı 1 Aralık 2016 tarihine göre 25 Aralık`ta yüzde 20.7 azaldı.
“Elektrik üretimi için 1 Aralık 2016’da doğalgazın yüzde 19’una denk gelecek şekilde 38.4 milyon metreküpü kullanıldı. Ancak 14 Aralık’tan itibaren doğalgaz tüketimindeki elektriğin payı yüzde 10’a gerilerken; bu oran 21 Aralık`ta yüzde 6, 22-23-24 Aralık günlerinde ise yüzde 4’e kadar düştü. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz miktarına baktığımızda; 14 Aralık’ta 20 milyon metreküpün 24 Aralık’ta 6.5 milyon metreküpe kadar gerilediği görülüyor. Bu veriler; hala doğalgazın ısınma amaçlı kullanımını yaygınlaştırmak üzere ihaleler yapılan Türkiye`de elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın kesildiğini ortaya koyuyor.”
“25 Aralık’ta, 1 Aralık’a göre yüzde 81.4 oranında düşüş yaşandı ve 7.1 milyon metreküp doğalgaz kullanıldı. Elektrik üretimine verilen doğalgazın payı yüzde 5 oldu. 26 Aralık’tan itibaren santrallere verilen doğalgaz artmaya başladı. 31 Aralık’ta elektrik üretimine verilen doğalgazın payı yüzde 21’e yükseldi.”
"Kesintiler nedeniyle tüketim karşılanamadı"
TEİAŞ verileri de elektrik üretiminde yaşanan sıkıntıyı gösteriyor. EMO’nun çalışmasına göre çıkan sonuçlar şöyle:
* Aralık ayında Türkiye elektrik üretimi 24 milyar 584 milyon kilovat saat ile 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 5 artış gösterdi. Ancak elektrik kesintileri nedeniyle tüketim karşılanamadığı için talep yüzde 5`ten daha yüksek oldu.
* Santrallara doğalgaz verilememesi sonucunda Aralık'ta geçen yılın aynı ayına göre doğalgazdan elektrik üretimi 2.4 milyar kilovat saat azaldı. Elektrik üretiminde doğalgazın payı Aralık 2015`te yüzde 41 iken bu yıl yüzde 29.34’e geriledi.
* Yerli kömür; alım garantisi verilmesine rağmen üretimdeki payını yalnızca 321 milyon kilovat saat yükselterek, 2015 yılının son ayına göre bu yılın Aralık ayında yüzde 1’e bile ulaşmayan çok küçük bir artış gösterebildi.
* En büyük üretim artışı 1.7 milyar kilovat saat ile hidrolik santrallarda sağlandı. Böylece hidrolik santralların Aralık ayı üretimindeki payı 2015 yılındaki yüzde 18.35 düzeyinden yüzde 24.39`a çıktı.
* Rüzgar ve jeotermalden yapılan üretim; 580.5 milyon kilovat saat artış kaydederek, Aralık ayı üretimindeki payını yüzde 6.2`den yüzde 8.3`e yükseltti.
* Doğalgaz açığını karşılamaya hidrolik, rüzgar, jeotermal ve kömürden oluşan yerli kaynaklarla yapılan üretim artışı yetmedi ve ithal kömürün payı yükseldi. İthal kömüre dayalı termik santrallardan yapılan üretim Aralık ayında 2015 yılına göre 944.6 milyon kilovat saat arttı. Böylece ithal kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 16.8`den yüzde 19.8`e çıktı.