Emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu tarafından alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına ilişkin istisna süresinin devam etmesini içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.
Muafiyet ne zamana kadar devam edecek?
Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre; tüzel kişiliği kaldırılan köylerde; emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu tarafından alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına ilişkin istisna süresinin 31 Aralık 2022'ye kadar devam etmesine karar verildi. Yapılandırması bozulanlara da yeni hak sağlanacak karar Meclis'te yasalaşacak.
Kimler emlak vergisinden muaf?
25 milyon ev sahibini ilgilendiren emlak vergisini ödeyen milyonlarca kişinin vergiden muaf olduğu biliniyor. Yasaya göre, emlak vergisinden işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimler muaf tutuluyor.
Muaf olan kişiler ödemeyelerini geri alabilir mi?
Bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimler ödedikleri parayı geri alabiliyor. Vatandaşlar, belediyelere itiraz ederek, geriye dönük 5 yıllık emlak vergisini isteyebiliyor. Bunun için 'Vergi usul kanunu Madde 120/2'yi dayanak göstererek 'düzeltme dilekçesi' verilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi muafiyetine nasıl başvurulur?
Emlak vergisi ödemesinden muaf olunan şartların tamamını karşılandığında, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak, durumun yetkililere bildirilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi muafiyet dilekçesi nasıl yazılır?
Bağlı bulunan Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün dikkatine yazılır. Dilekçede, vergi muafiyeti için gerekli tüm şartların yerine geldiğine dair detaylı beyan verilmesi gerekir. Bina ile ilgili açık adres, vergi sicil, pafta, ada ve parsel numarasını bildirip, dilekçenizi tamamlayabilirsiniz.
Kaç ev için emlak vergisi muafiyetinden faydalanılabilir?
Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeninin olması gerekiyor. Hisse ile bile olsa, birden fazla meskene sahip olanlar açısından bu muafiyet uygulanamıyor.