Emlak Rayiç Bedelini Artırırken Dikkat Edin



İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, yerel yönetimleri emlak rayiç bedellerinde ölçülü artış yapmaları için uyardı. Türkiye genelinde 2010-2014 yılları arasında Emlak Vergisi'ne esas olacak emlak ve arazi rayiç bedellerinin tespitini belediyelerin takdir komisyonunun yapacağını belirten Kazançoğlu, "Artış oranları dikkatle belirlenmeli. Ekonomik kriz ortamında vatandaşın mağdur olmayacağı bir oran belirlenmeli. Takdir komisyonlarının yüzde 20 civarındaki artış kararı, bilimsel yöntemlere uygun değil" diye konuştu. Türkiye'de 18 milyon, İzmir'de ise 1 milyon 150 bin civarında emlak sahibi bulunduğuna dikkat çeken Kazançoğlu, belirlenecek oranının çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi.

Valilik onayı

Belediyelerin takdir komisyonlarının artış oranlarını bugünlerde belirlemeye başladığını ifade eden Kazancoğlu, tespit edilen artış oranlarının 17 Temmuz'da İzmir Valiliği'nin onayına sunulacağını ifade etti. Kazançoğlu, "İl ve ilçelerde oluşturulan Takdir Komisyonları belediye başkanı, belediye emlak memuru, tapu sicil müdürlüğü personeli, muhtar ve ticaret odası üyesinden oluşuyor. Komisyonlarda memur ağırlığı nedeniyle belediyeler, il ve ilçelerine daha fazla gelir sağlamak için yüksek rayiç bedeli tespit ediyor. Bu durumdan vatandaş mağdur oluyor. Yatırımların önü kesildiği gibi kira fiyatları da çok yüksek oranda artıyor. Komisyonun belirlediği rakamlar 17 Temmuz'a kadar valiliklere bildirilecek. Valilikler oranları kontrol ettikten sonra 17 Ağustos'tan itibaren Maliye Bakanlığı ile ilgili belediye başkanlıklarına iletecek" dedi.

Krizi unutmayın

Kazançoğlu şöyle devam etti: "Takdir komisyonları, bilimsel anlamda bazı kriterleri göz önünde tutarak oranları belirlemeli. Arazi vasfından imar görerek arsa vasfına dönüşen yerlerin yeniden takdiri yapılmalı. Arsa vasfındaki yerin imarında değişim söz konusu ise yeniden takdir yapılmalı. Arsa vasfında değişiklik olmayan yerlerin 4 yıl içinde yeniden değerlendirme oranlarının yarısı alınarak çıkan rakamın devamına yüzde 19.6 artış yapılmalı. Günün koşulları, finansal kriz ortamı göz önünde bulundurularak mevcut arsa ve emlak değerlerinin düşmesi neticesinde rayiç değerlerinin de belli oranda düşmesi gerekiyor."

Sosyal barış

Geçmişte yapılan yüksek artışların büyük sıkıntılar yarattığına dikkat çeken Kazançoğlu, İzmir Ticaret Odası olarak bu konuya büyük önem verdiklerini vurguladı. Kazançoğlu, "Bugüne kadar artış oranının yüksek olduğu gerekçesiyle 290 dava açtık. Bu davaların yüzde 90'ı değer indirimiyle sonuçlandı. Özellikle seçimden yeni çıkmış belediye başkanlarının ve muhtarların bu konuda duyarlı olması ve halkın yanında yer alması gerektiğine inanıyoruz. Bilimsel bazları esas alarak vatandaşları mağdur etmeme, sosyal barış ve adalet dengesini bozmama konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Şerh koyun

Akın Kazançoğlu, takdir komisyonlarında ticaret odası üyeleri ile muhtarlara, yüksek rayiç belirlenmesi durumunda şerh koymalarını önerdi. Kazançoğlu, rayiç bedellerin yüksek olduğuna dair açılacak davalarda, mahkemenin şerh kararlarını dikkate aldığını vurguladı.