Dünyanın pek çok büyük şehrinde, şişen emlak fiyatlarında hızlı bir düşüş beklenirken, Türkiye, fiyatların yükseldiği döneme girdi.
Türkiye inşaat sektörü ve emlak piyasası en sıcak günlerini yaşarken dünya emlak piyasasında tam tersi bir trend başladı. Türkiye'de faizlerin düşmesiyle, insanların ev alma taleplerinde gerçek bir patlama yaşanıyor. Oysa dünyada emlak fiyatlarındaki şişkinliğin bir süre sonra inişe geçmesi bekleniyor. Son sayısında dünya emlak piyasalarını konu eden haftalık Newsweek dergisi başta Londra olmak üzere önde gelen dünya şehirlerinde emlak fiyatlarını patlamaya hazır balonlara benzetti. Dergi, geçtiğimiz günlerde Hindistanlı çelik kralı Lakshmi Mittal'ın İngiltere'de aldığı eve 128 milyon dolar ödemesini de bu yorumu destekleyen bir örnek olarak verdi. Mittal'in aldığı ev Newsweek'in kapağına taşınarak okurlara, "Bu eve bu kadar para verilir mi?" diye soruldu.
FAİZ ETKİSİ
Amerikan Federal Merkez Bankası'nın (FED)faizleri 0.25 puan artırması ve bir yıl boyunca 1 puan artırma ihtimalinin olması tüm piyasalar gibi emlak piyasasını da etkileyecek. FED'in uyguladığı faizlerin uzun süre düşük kalması, konut kredilerine talebi de artırmış, bu talep de fiyatların normalin üzerinde artmasına neden olmuştu. Newsweek'e göre artık gayrimenkul alımı, bir ihtiyaç olmanın ötesine geçerek yüksek getiri beklenen bir yatırım enstrümanı haline geldi. Aynı durum İngiltere, İspanya, Hollanda, Avustralya, İrlanda, Çin ve Hong Kong'da da yaşanıyor. Piyasada sunulan kredi olanakları, peşinatsız ve kira öder gibi ev alabilme imkanı, ABD, İngiltere, Avustralya ve İrlanda'da konuta olan talebin yüksek olmasının ana nedenlerinden. Almanya, Japonya ve Güney Amerika emlak piyasaları ise herhangi bir hareketlilik yaşamıyor. Bu da bu ülkelerin ekonomik durumlarına bağlanıyor. Almanya ve Japonya ekonomisinin uzun dönemli durgunluklar yaşıyor olması, Güney Amerika ülkelerinin ise faizin yüksekliği ve uzun vadeli kredi imkanlarının olmaması diğer ülkelerdeki talep patlamalarının nedeni olarak gösteriliyor.
TÜRKİYE'DE ARTIYOR
Dünya emlak piyasalarında bunlar yaşanırken Türkiye'de fiyatlar uzun süreli bir durgunluktan sonra yeni yeni yükselişine geçti. Ağustos 1999 depreminden sonra büyük durgunluk yaşayan ve fiyatlardaki şişkinlikten kurtulan emlak piyasası, ekonomideki olumlu göstergeler ve faizlerdeki düşüşle birlikte canlandı. Bu da uzun vadeli toplu konut projelerine ya da banka kredili konut satışlarına ilgiyi artırdı.