Tarihi yarımadanın önemli merkezlerinden Eminönü'ndeki 4 bin 834 imalathane ve atölye 2005 yılı sonuna kadar taşınacak. Yerleşime açılacak bölge turizm ve kültür merkezi olacak
Atölye ve imalathanelerin yoğunluğu nedeniyle tarihi yarımada kimliğini turistik ve kültürel açıdan tam yansıtamayan Eminönü'nde değişim başladı. İlçedeki 4 bin 834 imalathane ve atölye 2005 yılı sonuna kadar ilçeyi tamamen terk etmiş olacak.
Tarihi yarımada kimliğiyle her zaman İstanbul'un önemli bir merkezi olan Eminönü'nde yeni yaşam alanları oluşturmak amacıyla 1990'lı yıllarda imalathane ve atölyelerin organize sanayi bölgelerine taşınması için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Bölgedeki işyerlerinin ruhsatları iptal edildi
Eminönü Belediyesi tarafından ilçedeki atölye ve imalathanelerin organize sanayi bölgelerine taşınması ve esnafın ruhsatlarını iptal ettirmesi için verilen süre 31 Aralık 2004'te sona erdi. Sit alanlarında imalathane yapılamayacağını düzenleyen TCK'nın 184. maddesi de, bölgedeki işyeri ruhsatlarının süresinin bir daha uzatılmayacağı yönünde değiştirildi. Böylece Eminönü'nün kültür ve turizm merkezi olması yönündeki değişim de hızlanmaya başladı.
Belediye sıkı takipte
Belediye de hâlâ taşınmayan ya da taşındığı halde ruhsatını iptal ettirmeyen 4 bin 834 imalathane ve toptancıya birer yazı göndererek, 2005 sonuna kadar organize sanayi bölgelerine taşınmalarını ve ruhsatlarını iptal ettirmelerini istedi. Eminönü'nde hâlâ ruhsatlı olarak 1433 ayakkabı atölyesi, 857 kuyumcu atölyesi, siyanür kullanan 22 ramatçı, 233 gümüş atölyesi, 712 tekstil ve konfeksiyon atölyesi, 167 matbaanın yanı sıra perde dikim, marangoz, terlik, çanta, deri giyim atölyeleri var.
Bölgede sürenin dolmasını beklemeden başka yerlere taşınanların sayısı da çok. Konfeksiyon ve tekstil atölyelerinin çoğu Çağlayan, Bayrampaşa ve Esenler'e taşınmış durumda. Ayakkabıcıların ise yarıya yakını atölyelerini İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdı. Kuyumcular da Yenibosna' daki 'Kuyumcukent'in hizmete gireceği haziran ayını bekliyor.
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er: Dönüşüm şart
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ilçeyi korumanın en doğru yolunun bölgeyi yeniden yerleşime açmakla mümkün olacağını belirtti. Bu nedenle atölyelerin ilçeden taşınmalarının sağlanması gerektiğini dile getiren Başkan Er, şunları söyledi:
"İnsanın yaşamadığı yerleri, korumak ve yaşatmak mümkün değil. Eminönü'nün altyapı ve üstyapı imkânları sınırlı. İlçe şu anki yoğunluğu kaldıramıyor. Bu yerler trafiğe, zararlı atıklara neden oluyor. İlçede bir dönüşüm başlatarak yerleşim ve konut alanları oluşturacağız. Sivil toplum örgütleriyle beraber çalışacağız.
Tarihi yarımadada ticaret, kültür ve turizm ağırlık kazanacak. Süleymaniye, Cankurtaran ve Küçükayasofya'da insan yerleşimi artacak. Atölyelerin boşalttığı hanlar 'show room'lar ve turistlere hizmet verecek şekilde düzenlenecek."