Elektromanyetik Deprem Faresi



Japon bilim adamları farelerin elektrik ve manyetik alanlara maruz bırakıldıklarında hareketlerinde belirgin değişiklikler gösterdiklerini ortaya çıkardılar. BBC / Londra

Araştırmaya göre fareleri tavır değişikliğine zorlayan dalga değişimleri deprem öncesinde meydana gelen manyetik titreşimler ile benzerlik taşıyor. Buna göre farelerin deprem öncesi manyetik değişiklikleri algılayabilecekleri tezi öne sürüldü.

Titreşim değişiklikleri insanların algılayabileceğinin çok altında kalıyor. Osaka Üniversitesi profesörü Takeşi Yagi, Kobe depreminden bu yana fareler üzerinde araştırmalarını sürdürdüklerini ve hayvanların manyetik titreşim değişikliklerine karşı hassas algılamalarını depremin öngörüsünde kullanılma fikrinin burdan çıktığını belirtti.

DENEY NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Profesör Yahi fareleri önce en az 3 hafta boyunca sabit ve dengeli bir ortamda bekletiyor; bu esnada farelerin gece-gündüz ritimleri kaydediliyor. Fareler daha sonra 30 dakika boyunca düşük şiddetli elektromanyetik titreşimlere maruz bırakılıyorlar. ‘Bioelectromagnetic Society’nin son konferansında konuşan Profesör Yagi, yayımladığı “elektromanyetik titreşimlerin farelerin biyolojik saatlerini bozduğunu ve farelerin bundan dolayı hareket bozukluğu gösterdiklerini” ifade etti.

Ancak biyologlar farelerdeki tavır değişikliklerinin afaki olduğunu, belli kıstaslara bağlanmaz ise, bu araştırmanın bir önleme tekniğine dönüştürülemeyeceğini savunuyorlar.

HAYVANLARDAN DEPREM TAHMİNİ
Hayvanların deprem öncesinde tavır değişimlerine uğradıklarına dair birçok modern zaman rivayetleri var. Çin’de sazan balıklarının sudan dışarı sıçradıklarına inanılıyor. Türkiye gibi depremler ülkesi olan Meksika’da ise yılanların yuvalarından kaçtıklarına inanılıyor. ABD Jeoloji Dairesi’nden emekli bir mühendis depremden önce bir çok evcil hayvanın evden kaçtığını ve bunun gazetelerdeki kayıp ilanlarından takip edilebileceğini söylüyor.