Elektrikli Minibüs Seneye Yollarda



Otomotiv sektörünün geleceği olarak gösterilen elektrikli araç üretiminde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), önemli bir projeye imza attı. Devlet Planlama Teşkilatı ve sanayi işbirliği ile Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü geliştirmeyi başaran üniversite, seri üretim çalışmalarını da 1 yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Türkiye’nin ilk LPG’li dizel motorunu da Tümosan ile birlikte İTÜ üretmişti.

İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen elektrikli minibüs, Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin tarafından dün basına tanıtıldı. Minibüste kullanılan bataryaların 3000 devir dolum ömrü olduğu bilgisini veren Şahin, 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketim maliyetinin 18-19 TL olduğunu belirtti. “Elektrikli minibüsün enerji maliyeti, dizel bir minibüsten üçte birden daha az” diyen Şahin, minibüsün son 1 aydır Maslak’taki yerleşke içinde kullanıldığını da söyledi. Üniversitenin tek başına seri üretime geçemeyeceğini kaydeden Şahin, bunun için yatırımcı desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Proje Danışmanı Prof. Dr. Ata Mugan ise minibüsün gövdesinin boş halde motorsuz olarak Karsan tarafından verildiğini belirterek, üzerindeki bütün elektronik aksamın maliyetinin 100 bin dolar civarında olduğunu açıkladı.