Elektrik Üretimine "Yerli Ürün" Desteği Kolaylaştı



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yerli ürün desteği talebinde bulunulan aksam ve/veya bütünleştirici parçanın üretim yerinde imal edildiğini ve/veya lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisinde kullanıldığını kontrol etmek amacıyla bakanlık ve/veya bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluşlar tarafından Yerli İmalat Tespit Heyeti oluşturulacak.

Yerli ürün kullanımına ilişkin desteklerden yararlanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişiler, Yurt İçinde İmal Edilen Aksam ve Bütünleştirici Parçalar Listesi’nde olanlar arasından yurt içinden tedarik ederek elektrik üretim tesislerinde kullanmakta oldukları aksam ve aksam imalatında kullanılan her bir bütünleştirici parça için yeminli mali müşavir tarafından hazırlanan Yerli İmalat Durum Belgesi'ni, aksamın uluslararası veya Türk Standartlarına veya kriterlerine uygunluğunu belirten Tip Sertifikası ve/veya Ürün Sertifikası veya Birim Doğrulama Sertifikası'nı, tip sertifikası beyan edildiği durumlarda sertifika sahibi tüzel kişi tarafından yerli imalatçı bilgilerini ve yerli üretilen aksamın tip sertifikasına uygun üretildiğini gösteren belgeyi bakanlık ve/veya bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa 30 Eylül tarihine kadar beyan edecek.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (LÜY) kapsamında yerli katkı ilave fiyatından yararlanmak isteyenler Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgeleri bakanlığa sunacak. Bakanlık gerekli incelemeleri yaptıktan sonra yerli ilave katkı fiyatını görevli tedarik şirketine bildirecek.

Yurt içinde imal edildiği belirlenen yerli aksam için lisans sahibi tüzel kişilere uygulanacak yerli katkı ilave fiyatları bakanlık tarafından 31 Ekim'den önce EPDK’ya bildirilecek.

Tesisin herhangi bir ünitesinde kullanılan herhangi bir aksam için yerli aksam oranı tesiste kullanılan tüm üniteler için aynı olacak. Yerli aksam oranı aynı olmaması durumunda yerli ilave katkı fiyatı hesaplanmayacak.

Yerli katkı ilave fiyatı hesaplanan ve yerli katkı ilave fiyatından yararlanan üretim tesislerinin ünitelerinde yapılacak yenilemelerin yerli aksam oranını azaltmaması esas olacak. Tesislerinde yenileme yapacak lisans sahipleri bu durumu yenileme işlemlerinin başlangıç aşamasında bakanlığa bildirecek. Yerli katkı ilave fiyatından yararlanan üretim tesislerinin ünitelerinde bu usule uyulmadan modernizasyon, yenileme ve tadilatlar yapıldığının tespit edilmesi halinde lisans sahibi tüzel kişi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelik kapsamındaki haklardan yararlandırılmayacak. Ödenmiş tutarlar hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılacak.

Yerli ürün desteğinden yararlanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişilerin elektrik üretim tesislerinde kullanılan herhangi bir aksam için sunduğu belgelerin bakanlıkça uygun görülmesi halinde Yerli İmalat Tespit Heyeti tarafından aksamın üretim yeri ve/veya montajı sırasında kullanımı denetlenebilecek. Bu kontrol işlemi için montaja başlama tarihinden en az 15 takvim günü öncesinden bakanlık bilgilendirilecek. LÜY kapsamındaki tesislerde yerli ürün kullanımı ile ilgili denetimler bakanlık veya bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluşlarca yapılabilecek.

Yürürlük tarihinden önce işletmeye alınmış üretim tesislerinde kullanılan yerli aksamlar için istenen belgeler lisans sahibi tüzel kişi tarafından bakanlığa sunulacak. Bakanlık gerekli görmesi halinde, yerli katkı ilave fiyatlarını tespit etmeden önce ilgili aksamı yerinde kontrol edecek. Yerli katkı ilave fiyatlarından yararlanabilecek olanlar bakanlık tarafından 31 Ekim tarihinden önce EPDK’ya ve lisans sahibi ilgili tüzel kişiye bildirilecek.