EMO Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, tasarıyla, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun abonelerden alınmasını hukuksuz bulduğu kayıp ve kaçak bedellerinin "maliyet unsuru" olarak faturalara yansıtılmasını yasallaştıracağını savundu ve şöyle dedi:
"Tasarıya göre, yargı kararıyla kayıp ve kaçak bedellerini geri alan abonelere yapılan ödemeler de mahkeme masrafları dahil olmak üzere yeniden tüm yurttaşlara yansıtılacak.
Yurttaşların yargı yoluyla haklarını aramasının önü ise tüketici mahkemelerinin yetkisinin 'EPDK düzenleyici işlemlerine uygunluk' kriteriyle sınırlandırılarak kapatılmak isteniyor."
"Sanal maliyetler yaratılıyor"
Tasarıyla kullanıcılara yeni yükler de getirildiğini vurgulayan EMO, "Sanki perakende satış hizmet maliyetinin dışındaymış gibi 'faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti' ekleniyor. Yaratılan sanal maliyetlerle, farklı isimler altında, mükerrer tahsilatlarla elektrik kullanıcılarından dağıtım şirketlerine yeni kaynak aktarımı sağlanmak isteniyor" dedi.
Kayıp-kaçakta yeni hedef oranlar
Yasa teklifiyle, kayıp ve kaçak gerçekleşmeleri dikkate alınarak yeniden kayıp ve kaçak hedef oranlarının belirlenmesinin söz konusu olacağını da vurgulayan EMO Yönetim Kurulu, "Buna da yasal dayanak yaratılmak istendiği anlaşılmaktadır. Bu durumda 'Bugüne kadar yapılan kayıp ve kaçak hedef oranlarının değişiklikleri hangi yasal mevzuata dayandırılmıştır?' sorusu ortaya çıkmaktadır. Bu yasa teklifi, bugüne kadar EPDK'nın kayıp ve kaçak hedef oranlarını revize ederken, yasal dayanağı olmayan keyfi bir süreç işletildiğinin göstergesidir" dedi.
"Özelleştirme ihalelerinin koşulları değişiyor"
EMO, "Tasarı ile, 'kayıp ve kaçak oranı yüksek bölgeler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) diğer bölgelerden farklı düzenlemeler yapması' gibi ucu açık, keyfi bir düzenleme getirilmek isteniyor" dedi ve ekledi:
"Hedef kayıp ve kaçak oranlarının değiştirilmesi, özelleştirme ihalelerinin koşullarını sonradan değiştirmek anlamına gelmektedir. Yani ihalelerdeki şeffaflığı yok eden, ihaleyi sakatlayan bir uygulama yapılıyor."
Elektrik faturalarının süreleri uzatıldı
Birçok elektrik abonesinin Ocak ayında gelen faturalara itiraz ettiğine de dikkat çeken EMO, "Bazı elektrik dağıtım bölgelerinde çok sayıda yurttaşın şikayetine neden olan elektrik tüketimlerinin mevcut uygulamadaki 1 aylık süre aşılarak 2015 yılına sarkıtılarak faturalandırılması ve kullanıcıların yüksek tutarlarla mağdur edilmesinin altında da bu yasal düzenleme arayışının yattığı anlaşılmaktadır" dedi ve şu konuların altını çizdi:
"Borsada 'insider trading' denilen içerden bilgi sızdırma suçu enerji alanında işleniyor. Nitekim 'bu tür manipülasyonlar bekliyorduk' açıklamaları da bunu gösteriyor.
Yani şirketler böyle bir düzenleme yapılacağı bilgisini alarak, faturaları 2015 yılına sarkıtarak baz alınacak 2014 yılı kayıp ve kaçak oranlarını yüksek göstermek üzere muhasebe oyununa başvurdular."