Kanyon: Mimaride ve Yaşam Tarzında Yenilikçi Bir Yaklaşım


İşveren: Eczacıbaşı & İş GYO
Mimar: Tabanlıoğlu & Jerde Partnership
Mühendislik: ARUP

Rakamlarla Kanyon

Toplam İnşaat Alanı: 250 bin m²
Arsa Alanı: 30 bin m²
Toplam Maliyet:Yaklaşık 200 Milyon $
Konut Adedi: 179
Konut Büyüklükleri: Boyutları 80-380 m² arasında değişen, 20 farklı planda 179 apartman dairesinin yer aldığı 15 teras katlı konut binası
Toplam Yeşil Alan: 3 bin 500 m²
Mağaza Sayısı: 170
Sinema Salonu Sayısı: 1600 kişilik 9 sinema salonu
Sığınak Alanı: 8500 m²
Otopark Kapasitesi: 2300 araç
Kullanılan Beton: 143 bin m³
İnşaat Demiri: 27 bin ton
Yapı Çeliği: 4 bin ton

Beşiktaş, Şişli ve Levent'in kesiştiği İstanbul'un en merkezi noktalarından birinde inşa edilen ve 250 bin m²'lik inşaat alanı ile Avrupa'nın en büyük inşaat projelerinden biri olan Kanyon Projesi için 2001 yılında yerli ve yabancı beş farklı grubun davet edildiği uluslararası bir yarışma düzenlendi. Tabanlıoğlu Mimarlık, Arup ve Jerde Partnership'in oluşturduğu konsorsiyum yarışmayı kazandı. Konut, alışveriş ve iş merkezinden oluşan Kanyon, 200 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirildi.

Kanyon'un genel görünüşü
Kanyon Projesi, Nişantaşı, Beyoğlu ve Bağdat Caddesi gibi uzun yıllardır tercih edilen alışveriş caddelerinden farklı bir yaklaşımla açık bir alışveriş alanı olarak tasarlanan Türkiye'deki ilk örnek. Sözkonusu alışveriş bölgeleri farklı bir ölçekte değerlendirilerek, yenilikçi bir mimari yaklaşımla, alışveriş alanında "sokak alışverişi" ve "şehir içi" etkisi yaratıldı. Özel iklimlendirme sistemleri sayesinde de, 40 bin m²'lik açık alışveriş merkezinin iç mekan konforu taşıması sağlandı. Kanyon Alışveriş Merkezi ziyaretçileri, cadde ortamında ve doğal bir çevre içinde, hava koşullarından etkilenmeden alışveriş yapma olanağına sahip olacaklar.

Kente açık yeni bir kent merkezi yaratıldı

Son yıllarda, genellikle şehrin merkezinden uzak, korunaklı alanlara yayılan, özelleştirilmiş, "kapalı site" tarzı yaşama alternatif olarak Kanyon, kent yaşamına doğrudan eklemlenen, kent dokusu içinde, kamusal alanla birleşerek gelişen bir ortak yaşam modeli öneriyor. Kanyon, farklı açılarda yükselen mimari yapısı ile gökyüzüyle birleşiyor ve çevre ile bütünleşiyor.

Vaziyet planı


Konut tipleri


Ofis kat planı


Kanyon'un konut bölümünde de, çağdaş yaşam ihtiyaçlarının günümüzde mümkün olan en üst düzeyde karşılandığı, aynı zamanda da komşulararası karşılıklı ilişkinin teşvik edildiği "nezih bir semt" ortamı oluşturuldu. Farklı açılarla yerleştirilmiş apartman dairelerinin tümü vadi manzarasına hakim konumda ve her biri mahremiyetini koruyacak şekilde tasarlandı.

Giriş kapılarından biri Metro çıkışında yer alan Kanyon'un alışveriş merkezine birçok kattan ve şehirden erişim sağlanabiliyor. Binaları ve alanları birbirine bağlayan, avlularla çevrili iç yollar ise şehiriçi etkisi ve devamlılık yaratıyor.

Kanyon'da, ortak yeşil alanlarla çevrelenmiş, konut, ofis, dükkanlar, eğlence alanları ve diğer sosyal alanlar gibi farklı mekanların bulunduğu yeni bir kent yaşamı modelinin hayata geçirilmesi hedeflendi. Ulaşım olanaklarının çeşitliliği nedeniyle, kolay erişilebilir ve kente açık yeni bir kent merkezi oluşturuldu.

Alışveriş merkezi 1.bodrum kat planı


Alışveriş merkezi 2.bodrum kat planı


Alışveriş merkezi zemin kat planı


Alışveriş merkezi 1.kat planı


Mimaride tercih edilen organik kıvrımlar planın tamamına hakim; yerleşim planının, her binanın ve bağlantı yollarının sahip olduğu yumuşak kavisler zarif bir akış sağlıyor; yeşillikle desteklenen eğrisel form, çok seçenekli sokakları değişen binaların yükseklikleriyle doğallık, derinlik ve ferahlık hissi veriyor.

Alışveriş ve ofis bloğundan kesit
25 katlı, betonarme, cam yüzeyli ofis kulesi bulvarda yer alan ana yapıyı oluşturuyor. Doğallık ve dışa açık olma ilkesini desteklemek üzere, ofislerde camlar yere kadar tasarlandı, böylelikle ofis kulesinde çalışanlar dış ortamla bütünleşir hale getirildi. Boyutları 80-380 metrekare arasında değişen, 20 farklı planda, 179 apartman dairesinin yer aldığı 15 teras katlı konut binası; alan boyunca uzanan 4 katlı, 170 dükkan, 9 sinema salonu, bir supermarket, café, bar ve restoranlarla, açık ve kapalı yüzme havuzu, spor ve spa merkezlerini barındıran alışveriş alanına bakmaktadır.

Yüksek Teknoloji desteği

Kanyon Projesi'nin statik hesabı meydana gelebilecek en büyük deprem ivmesinin yüzde 20 fazlası esas alınarak yapıldı.

Alışveriş merkezinin açık olması ve teraslı bir konut yapısına sahip olması nedeniyle, proje geliştirme aşamasında binaya rüzgar testi uygulandı; bu testin sonuçlarına göre projede gerekli mimari önlemler alındı.

Binanın çağdaş teknolojiye uygun olarak tasarlanabilmesi amacıyla, cephe, trafik, yangın, akustik gibi uzmanlık gerektiren konularda uzman danışmanların desteği alındı.

Kanyon boy kesiti


Yeşil mimari, doğal malzemeler

Bir vadinin doğal koruyuculuğu örnek alınarak yaratılan Kanyon, "yeşil mimari"nin de ülkemizdeki iyi örneklerinden biri olarak tasarlandı. Yüksek bir binada yer almalarına karşın, konutların açılan pencereleri, balkonları ve bahçeleri bulunuyor. Kanyon'da, çatılarda yeşil alanlar oluşturuldu, yollarda ve diğer kotlarda bitkilendirme çalışmaları yapıldı.

Kompleksin cesur ve çarpıcı formu, doğal taşlar ve özgün yapı malzemeleriyle desteklendi. Cephenin ana unsurları olarak açık toprak tonunda taş ve boyalı bakır metal bantlar kullanıldı. Mimari tasarımda, doğal ışık ve kent manzarası en üst düzeyde iç mekana taşındı. Güney cephelere koruyucu olarak güneş kırıcı elemanlar yerleştirildi.

Geniş bir perspektifte kent manzarasına hakim olan Kanyon, 30 Mayıs 2006 tarihinden itibaren mimari ve sosyal bağlamda kentin dokusuna ve ritmine katılmaya başladı.

Tabanlıoğlu Mimarlık

1956 yılında Dr. Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan Tabanlıoğlu Mimarlık, Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu yönetiminde, deneyimli ekibiyle çalışmalarını sürdürüyor. Tabanlıoğlu, Şubat 1998'de ISO 9001 standardını alan Türkiye'deki ilk mimari ofis oldu. Firma halen, alışveriş merkezleri, çok amaçlı kompleksler gibi büyük boyutlu projelerin yanısıra, iç mimari projeleri de dahil omak üzere, daha küçük ölçeki yapılarla ilgili çalışmalarını da sürdürüyor.

Yurtiçi ve yurtdışı yarışmalara, çeşitli sergi ve konferanslara aktif olarak katılan Tabanlıoğlu, bu organizasyonlarda Türkiye mimarlığını tanıtmanın yanısıra, uluslararası mimarlık platformunda kendine yer edindi. Çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri bulunan firma, en son 2005 yılında Dubai'de gerçekleştirilen Cityscape Architectural Review yarışmasında, Galataport ve İstanbul Modern projeleriyle, beş ayrı dalda dağıtılan büyük ödüllerden ikisini kazandı.

En çok sözü edilen projeleri arasında Kanyon, Istanbul Modern ve Galataport'un yanısıra, Doğan TV Center, İngiliz Konsolosluğu renovasyon projesi, IBM Türkiye İstanbul Ofisi, Expo 2000 Hannover Türkiye Pavyonu gibi projeler bulunuyor.

2006 yılında da Tabanlıoğlu Mimarlık'ın gündeminde ulusal ve uluslararası kapsamda pek çok proje yer alıyor. Bunlardan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazabayev için tasarlanan Astana Stadyumu uygulama projesi aşamasındayken ve Barış Piramidi'nin inşası devam ediyor. Dubrovnik'te Hotel Rixos Libertas, Kral Abdullah için geliştirilen Amman Officers' Club süren diğer projeler. Son dönemde Türkiye'de gerçekleşen projeler arasında ise, Beyazıt Kütüphanesi Renovasyon Projesi, Levent Loft, Carrefour Merter, Metro Merter Alış-veriş Merkezi, İzmir Doğan Printing Center sayılabilir.


Süha Özkan, Murat Tabanlıoğlu'na "Kanyon"la ilgili sorularını Yapı Dergisi okurları için yöneltirken, Murat Tabanlıoğlu da proje sürecinde yaşananları anlattı. Bütün bu görüşler ve projeye ilişkin çizim ve fotoğrafları Yapı'nın Temmuz sayısında bulabilirsiniz.