Elazığ Çimento'nun Talipleri Rekabet Engelinden Korkuyor
Oyak Grubu'nun Elazığ Çimento Fabrikası'nı satışa çıkardığını açıklaması, gözleri yeniden sektörde faaliyet gösteren şirketlere çevirdi. Birçok şirket, Elazığ Çimento'ya talip olmaya hazırlanırken, Rekabet Kurulu'nun engeline takılmaktan endişe ediyorlar.
Oyak Grubu'nun Elazığ Çimento Fabrikası'nı satışa çıkarmasının ve 25 yerli yabancı şirkete teklif gönderdiğini açıklamasının ardından talipliler ortaya çıkmaya başladı. Talipliler arasında yer alan bazı firmalar, daha önce TMSF'nin satışı sırasında yaşadıkları deneyimler nedeniyle rekabet engelinden endişe ediyor.
Gerek inşaat sektöründeki canlılık gerekse Irak'ta altyapı çalışmalarının hızlanması nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracatın artması, çimento sektöründe geçen yıl rekor büyümeler yaşanmasına sebep olmuştu. Bu olumlu rüzgarı arkasına alan sektör temsilcileri, TMSF tarafından satışa çıkarılan Uzanlar'ın eski çimento fabrikalarına büyük rağbet göstermiş kıran kırana bir rekabet yaşanmıştı.
Oyak Grubu'nun geçtiğimiz günlerde Elazığ Çimento Fabrikası'nı satışa çıkardığını açıklaması, gözleri yeniden sektörde faaliyet gösteren şirketlere çevirdi.
Özdemir: Elazığ'la ilgileniyoruz
TMSF ihalelerinden Ergani Çimento'yu 120 milyon 750 bin, Gaziantep Çimento'yu ise 92.3 milyon dolara satın alan Limak, Elazığ Çimento'ya da talip. Ancak Van Çimento'da 54 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi sunmasına karşın Rekabet Kurumu'nun onaylamaması nedeniyle bu fabrikayı ikinci sıradaki Türkerler'e kaptıran Limak, Elazığ'da da rekabet engeline takılmaktan endişe ediyor. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Oyak'tan gelen teklifte herhangi bir fiyat belirtilmediğini kaydederek, şunları söyledi:
"Fiyatı bizden bekliyorlar. Biz çimento fabrikasını almak isteriz tabii. Ancak 90 kilometre yakınında bizim Ergani fabrikası var. Bu yüzden bize verilmemesi endişemiz var. O yüzden ilgilenmeden önce Rekabet Kurulu'nun şartlarını göz önüne almamız lazım. Kafamızda bir rakam yok şu anda. Zaten daha ihaleye çıkılmadan bir rakam telaffuz etmek de doğru değil."
Özdemir, Elazığ Fabrikası'nı ortaklık şeklinde bir girişimle almayı düşünüp düşünmeyecekleri konusunda ise "Bildiğim kadarıyla Rekabet Kurumu ortaklığa da müsaade etmiyor" ifadesini kullandı.
Sabancı da ilgili
Sabancı Grubu şirketlerinden Çimsa Çimento'nun Genel Müdürü Yılmaz Külcü de, teklifi değerlendirdiklerini söyledi. Bu aşamada fiyatla ilgili yorum yapmak istemediklerini ifade eden Külcü, "2006 yılında 43 milyon doları yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımların önemli bölümü mevcut tesislerimizde maliyet düşürücü ve verimlilik artışı sağlayacak modernizasyon yatırımlarıdır. Diğer yatırımlarımız da hazır betonda ikame ve çimento öğütmede darboğaz giderme yatırımlarıdır" dedi.
Alman Heidelberg fabrikayı istiyor
Sabancı Holding'in Akçansa'daki Alman ortağı Heidelberg Cement de Elazığ Çimento ile ilgileniyor. Şirketin Akdeniz ve Ortadoğu İş Geliştirme Direktörü Hüseyin Yeşilbademli, Oyak'tan kendilerine bir teklif gelip gelmediği konusunda yorum yapmaktan kaçınarak, şöyle konuştu:
"Kimlere mektup gönderdiğini açıklamak yetkisi Oyak Çimento Grubu'na aittir. Genel olarak Türkiye'de büyüme arzumuzun olduğunu söyleyebilirim. Elazığ Çimento'yu da bu bağlamda değerlendirebiliriz. Ancak, hatırlanacağı üzere Rekabet Kurumu bizim Şanlıurfa Çimento fabrikasını almamıza izin vermemişti. Elazığ için de böyle bir karar çıkabilir mi bilemiyoruz, ama sanmıyoruz."
İtalyanlar: İnceliyoruz
Oyak Grubu'nun teklif gönderdiği yabancılar arasında İtalyanların Çimentaş şirketi de yer alıyor. TMSF'nin Uzan Grubu'ndan devraldığı Lalapaşa Çimento Fabrikası'nı 166.5 milyon dolara alan İtalyan Cementir'in şirketi Çimentaş'ın Genel Müdürü Nazmi Akduman kendilerine teklif geldiğini doğrularken bunu değerlendirmeye aldıklarını, ancak bir şey söylemek için henüz çok erken olduğunu kaydetti.
Aşkale Çimento: Teklif gelirse ilgileneceğiz
Uzan Grubu'na ait Trabzon Çimento'yu TMSF'nin düzenlediği ihalede 81,2 milyon dolara satın alan Aşkale Çimento da Elazığ'ın taliplileri arasında yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Oyak Grubu'ndan kendilerine henüz bir teklif gelmediğini ancak, gelmesi durumunda değerlendirebileceklerini bildirdi. Elazığ'la ilgili bir gelişme olmasa da Aşkale ve Trabzon'daki mevcut fabrikalarındaki kapasite artışlarıyla organik bir büyüme gerçekleştireceklerini dile getiren Yücelik, bu iki fabrikaya yapılan yatırımların yıl sonunda kadar 30 milyon Euro'yu bulacağına dikkat çekti.
GİSAD çimentoya kütsü Elazığ'la ilgilenmiyor
Uzanlar'ın fabrikaları satışa çıkarılmadan önce söz konusu 9 fabrikanın en az 3'ünü almak istediklerini ve bu iş için 200 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını açıklayan GİSAD Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı konsorsiyumunun üyelerinden Süreyya Bektaş, Elazığ Çimento ile ilgilenmediklerini kaydetti. Bektaş, TMSF ihalelerinden herhangi bir fabrika satın almayan GİSAD'ın çimento işine şu anda uzak durmayı tercih ettiğini ifade etti.