Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istediklerinin altını çizerek; Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahsetti. İstanbul'a yönelik çok ciddi altyapı projeleri yürüttüklerini anlatan Yılmaz, Kanal İstanbul Projesi'nin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adımları atacaklarını ifade etti.
Türkiye'nin 2023 yılına giderken çok daha büyük kapasiteli limanlara ihtiyaç duyacağını kaydeden Yılmaz, bu çerçevede Karadeniz'deki Filyos Limanı'nı yakında ihale edeceklerini; altyapısını kamu olarak yapacaklarını, ardından yap-işlet-devret yöntemi ile de özel sektörü oraya davet edeceklerini söyledi. Ege Bölgesi'ndeki Çandarlı Limanı'nda da ciddi çalışmalar yürüttüklerini bilgisini veren Yılmaz, Mersin Limanı ile ilgili çok önemli projelerinin söz konusu olduğunun altını çizdi.
"3. havalimanının katma değer vergisi hariç kira bedeli 30,2 milyar dolar"
Yılmaz, 2014-2018 yılları arasında kamu olarak 250 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini söyledi. Bu dönem, 2023 yılına kadar uzatıldığında ise yaklaşık 700 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini vurgulayan Yılmaz, aynı dönemde bu tutarlara ilave olarak 200 milyar dolarlık kamu-özel sektör işbirliği modeli ile projelerin gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
3. havalimanının katma değer vergisi hariç kira bedelinin 30,2 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, projenin yatırım tutarının ise 10,2 milyar dolar olduğunu, çalışmaların yakında başlayacağını, tamamlandığında 100 milyonun üzerinde bir yolcu kapasitesi olacağını dile getirdi.
Şehir hastaneleri kapsamında şimdiye kadar 11 projenin sözleşmesinin imzalandığını anlatan Yılmaz, bu projeler ile yatak sayısını 18 bin artırmayı hedeflediklerini; bunların yatırım tutarının 12,6 milyar lirayı aştığını ifade etti.
Yılmaz, sukukun altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılması yönündeki çalışmalarını devam ettirdiklerini anlattı.
Yılmaz, Türkiye'nin 4,1 milyon konut ihtiyacı olduğunu, bu bağlamda çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Kentsel dönüşümler açısından bakıldığında Türkiye'de 400-500 milyar dolarlık bir pazar olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin inşaat sektörünün 2002-2012 yılları arasında yıllık ortalama 5,6 büyüdüğünü, sektörün her yıl 35 milyar dolar civarında katma değer ürettiğini sözlerine ekledi.