Ekolojik Gökdelen Mucidi Ken Yeang Yapı-Endüstri Merkezi'nde





Yapı-Endüstri Merkezi, ekoloji ve sürdürülebilir tasarım alanlarında yürüttüğü yoğun çalışmalarınıYeşil Tasarım ve Planlama Konferansı ile gündemde tutmaya devam ediyor. YEM, bu alanda kitlesel farkındalık yaratmak ve mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara dikkat çekmek için yıl boyunca sürecek çeşitli etkinliklere imza atacak. Bu konudaki çalışmalarının ikincisi Yeşil Tasarım ve Planlama Konferansı dünyaca tanınmış mimar Dr. Ken Yeang’ın katılımı ile enerji tüketimini azaltan kapsamlı yalıtım çözümleri sunan Ode Yalıtım ana sponsorluğunda YEM Etkinlik Merkezi’nde gerçekleşecek. Dünyada gayrimenkul sektörünü yönlendiren en önemli organizasyonlardan biri olan ULI (Urban Land Institute) de konferansı destekliyor.



Yeşil Tasarım ve Planlama Konferansı, konuya ilgili yerli yabancı mimarlar, sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, malzeme üreticileri ve müteahhitler ile devlet ve yerel yönetim yöneticilerini buluşturacak. Ode Yalıtım desteği ile yapı sektöründe ekolojik çalışmaları somut örnekler üzerinden tartışmaya açacak olan konferans, ekolojik ve pasif düşük enerjili tasarım konusunda uzman ve dünyanın en ünlü mimarlardan olan Dr. Ken Yeang ’i konuk edecek.



Yeang, konferansta ekolojik tasarım ve planlama, bioklimatik tasarım ve yüksek yapıları katılımcılarla ortak bir platformda tartıştıktan sonra ekolojik mimarlığa ilişkin en önemli kaynak olan “Ecodesign: A Manual for Ecological Design” kitabını da imzalayacak. Yeşil tasarım konusundaki çalışmaları Cambridge Üniversitesi’ndeki doktora eğitimine dayanan Yeang, Ar-Ge çalışmaları ile devam eden bu sürecin ardından uzmalık kazandığı bu alandaki bilgilerini birçok bilimsel yayın ile tüm dünyayla paylaştı. İkiyüzün üzerinde inşa edilmiş yapısı bulunan Yeang, “bioklimatik” kuleleri, high-tech ve organik tasarım yaklaşımlarını bütünleştirerek dünya çapında büyük yankı uyandırdı.



    “Yeşil Tasarım ve Planlama” Konferansı İçeriği:

Ekolojik tasarım, tasarım sistemimizin doğal çevre ile bütünleştiği tasarım yaklaşımlarıdır. Yapıyı tekil olarak değil, bağlamıyla, bulunduğu kent ve arazi ile birlikte ele alır ve tasarlar. Yapının bulunduğu alanın özellikleri, ekoloji bağlamında ele alınır ve bu özellikler fiziki, sistemli ve sürekli olarak bütünleştirilir.



Fiziki bütünleşme; mekanın topografyası, su kaynakları, bitki örtüsü ve üzerinde yaşayan değişik türdeki canlıların özellikleri ile bütünleşmesi anlamına gelir. Sistemli bütünleşme; doğada ve insan yapımı çevredeki su, enerji tüketimi, atık yönetimi ve benzeri süreçlerle bütünleşme anlamını taşır. İnsan ve doğa, bütünleşmeli, bir potada erimeli, atık ve kirlilik oluşmamalıdır. Sürekli bütünleşme ise, dünya kaynaklarını tüketimimizin oranını, malzemesini ve ikmal oranını bütünleştirmektir.


“Enerji kaynaklarımız sınırlı, daha dikkatli olmalıyız!”

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, YEM’in kitlesel farkındalık yaratmak ve mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara dikkat çekmek amacıyla düzenlediği etkinliğe destek vermekten mutluluk duyduklarını söyledi. Turan, “Enerji kaynaklarımız sınırlı, milli servetimiz olan kaynaklara hep birlikte sahip çıkmak her şeyden önemli. Türkiye’de tüm binalarda yalıtım uygulaması yapıldığı takdirde enerji tüketimi % 60 azaltılabilir. ODE olarak, ‘geleceğe yatırım’ anlayışı ile çalışıyoruz. Üstelik bu yalnızca yalıtım yaparak elde edilecek parasal anlamda bir yatırım da değil. Dünyanın geleceğine, doğanın geleceğine yapılan bir yatırım. Şirket olarak kendi imkanlarımızla, kurduğumuz sivil oluşumlarla insanlara bu bilinci yaymaya çalışıyoruz. Bu noktada önemli partnerlerimiz olan mimarlarla bir araya gelerek dünyadaki yeni gelişme ve trendler hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz Yeşil Tasarım ve Planlama Konferansı’nın bizim için önemi büyük” şeklinde konuştu.



Davetli Profili

Konferansa, Türkiye genelindeki mimarlık, gayrimenkul, tasarım ve yapı alanında hizmet veren tüm firmaların üst düzey yöneticileri, proje üreten mimar ve inşaat mühendisleri, konu ile ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenler, öğrenciler, konuyla ilgili medya mensupları, kamu kurumları ve ekolojik malzeme üreticileri tarafından katılım sağlanacak. Konferans ile ilgili detaylı bilgi ve katılım için Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikler Bölümü’ne başvurulması gerekiyor.

(Tel: 0212 266 70 70)

www.yemetkinlik.com/kenyeang



Dr. Ken Yeang Hakkında

Penang Malezya’da 1948 yılında dünyaya gelen Yeang, Malezya yanısıra, A.B.D. ve İngiltere’de öğrenim gördü. Doktorasını Cambridge Üniversitesi’nden alan Yeang, Pensilvanya ve Harvard Üniversiteleri’nden dersler aldı.



Yeang’ın yeşil tasarım konusundaki çalışmaları Cambridge Üniversitesi’ndeki doktora eğitimine dayanmaktadır (1971–1974). Ar-Ge çalışmaları ile devam eden bu süreç, ekolojik tasarım ve planlama, bioklimatik tasarım ve yüksek yapılar alanında birçok bilimsel yayına dönüşmüştür.



Yayınları içinde ; "The Skyscraper: Bioclimatically Considered," "The Green Skyscraper: The Basis for Designing Sustainable, Intensive Buildings" ve son kitabı "Ecodesign: A manual for Ecological Design." sayılabilir.

RIBA üyesi Yeang, 35 yıllık profesyonel deneyimi sonucunda yüzlerce proje tamamlamış, 12’si inşa edilmiş, 3’ünün inşası süren 50 gökdelene imza atmıştır.

Bioklimatik gökdelenlerin (bioklimatik tasarım prensiplerine göre tasarlanmış düşük enerjili gökdelenler)  mucidi olan Yeang, dikey kentleşme yaklaşımı ve yüksek yapıları ile yaşama geçirmiştir. Dr. Ken Yeang ayrıca İstanbul Küçükçekmece Gölü ve çevresi için açılan kentsel tasarım yarışmasını da kazanmıştır.

“Yeşil Tasarım ve Planlama” Konferansı Program Akışı:

18.30 – 19.00      Kayıt

19.00 – 19.15      Açılış Konuşmaları

Doğan Hasol- Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı

Haluk Sur- ULI Türkiye Başkanı

Orhan Turan - Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı

19.15 – 20.00      Konferans: Dr. Ken Yeang, Yeşil Tasarım ve Planlama

20.00 – 20.30      “Ecodesign: A Manual for Ecological Design ” Kitabı İmza Günü