Türkiye'ye enerjisini verimli kullanmayı öğretmek amacıyla bir yıldır sürdürülen enverIPAB Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"na ilişkin çarpıcı sonuçlar, projenin finalinde dün Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde (EİE) düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıya, EİE Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı, Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çelikoğlu, enverIPAB Projesi Ekip Lideri Seppo Silvonen, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve enverIPAB Proje Koordinatörü Sebahattin Öz ile davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EİE Genel Müdürü Büyükmıhçı, enverIPAB Projesi'nin hedeflerine başarıyla ulaştığını belirterek, proje kapsamında ev hanımlarına ve halka yönelik, İstanbul'da iki ve Ankara'da üç çalıştay yapıldığını hatırlattı. İlkokul, lise ve üniversitelerde de seminerler düzenlendiğini, 5 adet spot film ile el kitaplarının hazırlandığını anlatan Büyükmıhçı, "Proje'nin hedeflerine başarıyla ulaşmış olmasından dolayı projenin paydaşları olan yerli ve yabancı kuruluşlara ve projede çalışanlara teşekkür ediyor; benzer çalışmaların devamını diliyorum" dedi.
Büyükmıhçı, enerji verimliliği ile ilgili attıkları tüm adımların, gerek kamu
kuruluşları, gerek özel sektör, gerekse sivil toplum kuruluşlarının işbirliği
ile yapıldığını belirterek, bu işbirliğinin süreceğini söyledi. Enver Motor
Hareketi, El Ele Enver Hareketi gibi etkinlikler düzenlediklerini, alışveriş
merkezlerinde de enerjinin etkin ve verimli kullanılması ile ilgili çalışmalar
yaptıklarını anlatan Büyükmıhçı, "Önemli olan çıktıların güzelliği değil, bu
çıktıların faydaya dönüşmesini sağlamamız lazım. Yani tüm enerji kullanan kişi
ve kuruluşların enerjiyi verimli ve etkin kullanması için farkındalıkları
artırmamız lazım. Bu yöndeki çalışmalarımız yine el birliği ile devam edecek"
dedi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Tanıtım ve
Bilinçlendirme Şube Müdürü ve enverIPAB Proje Koordinatörü Sebahattin
Öz de, Avrupa Birliği'nin finansman desteğiyle sürdürülen enverIPAB
Projesi'nin sonuna geldiklerini belirterek, bugüne kadar proje kapsamında
gerçekleştirdikleri tüm bilgilendirme faaliyetlerine ek olarak, bir kamuoyu
araştırması yaptırarak Türkiye'nin enerji verimliliği portesini çıkardıklarını
söyledi. 'Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması'nın, Türkiye'nin 7 coğrafi
bölgesini temsilen seçilmiş 16 ilin kentsel kesimlerinde yaşayan toplam bin 311
kadın ve erkek tüketici ile 'yüz yüze anket tekniği' kullanılarak
gerçekleştirildiğini anlatan Öz, araştırmada; enerji tasarrufunun önemi; evlerde
su, doğal gaz, elektrik gibi enerji kaynaklarının verimli kullanılması için
yapılanlar; binaların ısı yalıtımlı olma oranı; evlerdeki camların niteliği ve
ısınma sistemleri gibi sorulara cevap arandığını bildirdi.
Ayrıca kullanılan lamba türleri, elektrikli aletlerin enerji sınıfları, bulaşıkların yıkanma şekli, çamaşır ve bulaşık makinelerinin çalıştırıldığı sıcaklık değerleri, elektrikli aletlerin kapatılma şekli ve çöplerin ayrıştırılması gibi konuların da ele alındığını kaydeden Öz, enerjinin verimli kullanılmasının önemli olduğunu düşünenlerin yüzde 96 gibi yüksek bir oranı kapadığını hatta yüzde 76'lık bir oranın enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.
Erkekler kadınlardan daha özenli
Enerji tasarrufunun önemli olduğunu düşünenlerin başında gelir ve eğitim seviyesi yüksek grubun (AB grubu) geldiğini ifade eden Öz, onları gelir ve eğitim seviyesi düşük C1 grubunun takip ettiğini söyledi. Araştırmaya katılan kadınlar ve erkeklerin enerji tasarrufu önlemlerine hemen hemen aynı oranda önem verdiğini, sadece tasarruflu lamba kullanımında erkeklerin daha özenli olduğunu kaydeden Öz, tasarruflu lambalar kullandığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 63 iken, bu oranın yüzde 52'ye düştüğünü söyledi. Evlerde su, elektrik ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla 'gereksiz yanan lambaları kapatmak' geldiğini, diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranının ise yüzde 74 olduğunu belirten Öz, üçüncü sırada da enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve hemen ardından enerji tasarruflu ürünler kullanmanın geldiğini kaydetti.
Günün belli saatlerinde kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemenin de evlerde enerji tasarrufu için alınan başlıca önlemler arasında yer aldığını belirten Öz, kullandığı lambanın türünü bilenlerin yüzde 80'inin tasarruflu lambalar, yüzde 29'u normal lamba (akkor flamanlı lamba) ve yüzde 1'inin ise floresan lambalar kullandığını belirtti. Dolayısıyla tasarruflu lamba kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirten Öz, Türkiye genelinde bulaşıkların elde yıkanma oranının ise hala yüzde 62 olduğunu söyledi. Öz, sosyo-ekonomik etkenlere bağlı olarak bulaşık makinesi kullanan yüzde 38'lik kesim içinde en büyük payı AB grubunun oluşturduğunu, onu C1 grubunun takip ettiğini kaydetti.
Araştırma sonuçlarına göre, evinde kullanılan elektrikli aletlerin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bildiğini söyleyenlerin oranının sadece yüzde 28 olduğunu belirten Öz, yüzde 72'nin ise elektrikli aletlerinin sınıfını bilmediğini kaydetti. Öz, bu konuda en bilinçli olanların AB sınıfında ve 25-34 yaş grubunda olanlar olduğunu ve en bilinçli bölgenin ise Ege Bölgesi olduğunu dile getirdi.
En tasarruflu ev aleti buzdolabı
Öz, evlerindeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilenlere sorulduğunda;
yüzde 75'in buzdolaplarının, yüzde 71'in çamaşır makinelerinin, yüzde 49'un
bulaşık makinelerinin ve yüzde 18'in de klimaların A sınıfı olduğunu söylediğini
kaydetti.
Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranının sadece
yüzde 20'de kaldığını, binalarında yalıtım olanların başında yine AB grubunun
geldiğini belirten Öz, yalıtımlı binaların en fazla olduğu bölgenin İç Anadolu
ve ardından Marmara olduğunu söyledi. Görüşülenlerin yüzde 58'inun evlerinde
çift cam, yüzde 39'unun tek cam ve yüzde 6'sının yalıtımlı cam kullandıklarını
belirten Öz, çift camı en çok tercih edenlerin başında da yine AB grubu
geldiğini, en çok kullanıldığı bölgenin de Marmara olduğunu kaydetti.
Evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49'luk oranla soba
gelirken onu yüzde 29'luk oranla doğal gaz ve kaloriferin izlediğini, elektrikli
ısıtıcıların yüzde 9, kömür kaloriferinin yüzde 8.4, klimanın yüzde 8 ve
doğalgaz sobasının yüzde 5'lik orana sahip olduğunu belirten Öz, Doğalgazın en
çok kullanıldığı bölgenin Marmara ve ardından İç Anadolu iken, sobanın en çok
kullanıldığı bölgenin Güneydoğu Anadolu olduğunu ve onu sırasıyla Karadeniz,
Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz'in izlediğini bildirdi. Televizyon, DVD/VCD
gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını
söyleyenlerin oranının yüzde 52, ancak hala yüzde 33'lük bir kesimin bu aletleri
kumandadan kapatarak stand-by'da bıraktığını belirten Öz, fişten çekerek
kapatanların ise yüzde 14 oranında olduğunu
söyledi.
Tasarrufun ekonomiye katkısı 7.5 milyar
TL
Çöplerini türlerine göre ayıranların oranının sadece yüzde 29 olduğunu, bu konuya en çok AB sınıfı ve 55 yaşın üzerindeki tüketicilerin dikkat ettiğini belirten Öz, şunları kaydetti:
"Araştırma sonuçlarından da anlaşıldığı gibi enerji verimliliği konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Çünkü bugün evlerimizde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut ve basit önlemler alarak yılda ortalama bin 650 TL tasarruf sağlamak mümkün. Bu tasarrufun ülkemize katkısı ise 7.5 milyar TL. Enerjisinin yüzde 70'ini ithal eden ve toplam ithalatının beşte birini enerji faturasına ödeyen ülkemiz için bu tasarruf miktarları çok önemli. Ayrıca enerjiyi verimli kullanmak çevre kirliliği ve küresel ısınmayla mücadele etmek için yapılması gerekenlerin başında geliyor. Bu yüzden tüm kamuoyuna enerjiyi verimli kullanmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Basit önlemlerin hayatımızda büyük değişiklikler yapacağını unutmamak gerekiyor. Bugün burada bizlerle birlikte olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum. Ve konuşmamı projemizin sloganı ile sonlandırmak istiyorum: Verimli kullanırsan enerji gelecektir"
'enverIPAB' Ekip Lideri Seppo Silvonen de, İngilizce yaptığı sunumunda, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ve yapılan Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması'na ilişkin sonuçları anlattı. Törende Genel Müdür Yardımcısı Çelikoğlu da kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından, Ankara Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu öğrencileri rap tarzında hazırladıkları şarkı ile büyük beğeni topladı. Enerji verimliliğine ilişkin uyarıların yapıldığı şarkı, katılımcılardan da büyük alkış aldı. (İHA)