EGS'nin Sandığından Yarım Milyar Dolarlık Emlak Projesi Çıktı
TMSF ile anlaşan Egeli sanayici ve işadamları, yıllardır sandıkta bekleyen gayrimenkul projelerini gün yüzüne çıkarmaya başladı. Cuma günü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile işlemiş faizleriyle beraber 280 milyon dolarlık borç ödeme protokolüne imza atan EGS ortaklarını temsil eden Deniz AŞ, anlaşma kapsamında yer alan gayrimenkulleri atıl durumdan çıkarıp, yerli ve yabancı ortaklıklarla ekonomiye kaynak aktaracak projelere dönüştürecek. Bu şekilde EGS ortaklarının borçların çok üzerinde bir varlık yaratılması ve EGS Holding ile finans şirketlerinin canlandırılması mümkün olacak. Özellikle Sakarya'daki İpekyolu Vadisi Projesi, Denizli'deki alışveriş ve iş merkezi, Ege Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul'daki ticaret merkezinin rehabilite edilip yeniden projelendirilmesi sonucunda yaratılacak değerin yarım milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
İpekyolu'nun değeri 280 milyon dolar
Elit Gayrimenkul Değerleme AŞ tarafından 29 Aralık 2004'te yapılan ekspertiz raporuna göre EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin portföyünde bulunan İzmir Menderes'teki arsa, Denizli EGS Park, Ege Dünya Ticaret Merkezi ve EGS Yeşilköy Ticaret Merkezi'nin değeri 127 milyon 182 bin YTL. Sakarya'daki İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi'ne, 2001'de Vakıf Ekspertiz'in hazırladığı rapora göre 280 milyon dolar değer biçildi. Deniz AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, protokol ile EGS Grubu'na ait gayrimenkullerin rehabilitasyonunun yapılıp işletilmesinin öngörüldüğünü belirterek "Gayrimenkule dayalı projelerimizin önü açıldı. Ancak detayları konuşmak için henüz erken" dedi.
Ufuk Akgün'den önce Deniz AŞ'nin başkanı olarak TMSF ile görüşmeleri yürüten Fikret Mısırlı, gayrimenkulleri işler hale getirip borç ödeme süresini kısaltmak istediklerini söyledi. Protokolde yer alan gayrimenkullerin çok önemli kaynak olduğunu belirten Mısırlı, "Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi'nde belediyenin itirazlarını aşabiliriz. İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi her ne kadar küçültülmüş olsa da limanı ve kıyı şeridi ile yatırımcılar için ideal bir yer. Buranın değerinin ekspertiz değerinin üzerine çıktığını tahmin ediyoruz" dedi.
Ticaret Merkezi'ne teklif yağıyor
Sanko Pazarlama Ege Bölge Temsilcisi Hüdai Kurt, EGS Grubu'nun çok güzel değerler ve projeler ürettiğini belirterek "Gayrimenkullerin hepsine bedel ödendi. Bunları işletip grup şirketlerini ayağa kaldırmalıyız. Bugün Denizli'deki serbest bölge gayet iyi çalışıyor. İpekyolu Serbest Bölgesi ise sadece yerli girişimcileri değil yabancı yatırımcıları da ilgilendiriyor. Bu proje Türkiye'ye büyük kaynak sağlayacak" diye konuştu. Mazhar Zorlu Holding ve Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise protokol ile Ege Dünya Ticaret Merkezi Projesi'nin de önünün açıldığını söyledi. EGS'den kaynaklanan sorunun çözülmesinin kendilerini rahatlattığını kaydeden Zorlu, "Dünya Ticaret Merkezi projemiz de bu protokol sonrasında hız kazanacak. Buraya çok sayıda talipli var. Her gün çok sayıda teklif alıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de yeni bir çerçevede ve imar planında anlaşırız. EGS Grubu'nu temsil eden arkadaşlarla oturup anlaştıktan sonra adımları atarız" diye konuştu.
Hangi projeler rehabilite edilecek
Ege Dünya Ticaret Merkezi
Arsanın hisselerinin yarısı Güçbirliği Holding'e, diğer yarısı EGS adına TMSF'ye ait. Geçen yıl TMSF tarafından 77 milyon YTL tahmini bedelle satışa çıkarıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin itirazıyla satışı durduruldu. Belediyenin itirazının aşılması ile projenin devamı mümkün olacak.
Denizli EGS Park Alışveriş Merkezi
45 bin metrekarelik merkezin birinci bölümünde alışveriş merkezi ve hipermarket bulunuyor. 65 bin metrekarelik ikinci bölümünde ise otel, sergi ve iş merkezleri kurmaya imkân veren imar planı var. Geçen yıl TMSF'nin 33 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkardığı projeye yeterli talep gelmedi.
Yeşilköy arsası
İstanbul Atatürk Havalimanı karşısında yer alan İstanbul Ticaret Merkezi'nin içinde bulunan 100 bin metrekarelik arsaya 19 katlı, 3 ofis blokundan oluşan EGS Business Park kurulması planlanıyordu. Bölgeye yabancı yatırımcıların ve fuarcılık şirketlerinin ilgi göstermesi bekleniyor.
İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi
Türkiye'nin ilk serbest şehri olarak planlandı. Proje, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'nin açtığı dava nedeniyle iptal edildi. 15 bin dönüm olan yapılaşma hakkı 2700 dönüme düşürüldü. Karadeniz kıyısında yer alan bölgeye yabancıların ilgi göstereceği ifade ediliyor.
Denizli Serbest Bölgesi
Toplam 43 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede 2005'te 170 milyon dolara kadar çıkan işlem hacmi, bölgenin geleceğindeki belirsizlik nedeniyle geçen yıl 74 milyon dolara geriledi. Çardak Havaalanı ve Özdemir Sabancı OSB arasında yer alan bölgeye, yeni yatırımcı çekilmesi planlanıyor.