Hasankeyf İçin Son Yaklaşıyor



Yıllardır Hasankeyf’te yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu olan Ilısu Barajı, yeni yılda start alıyor. GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Özgül, tarihi eserleri koruma altına alacaklarını söyledi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Hasankeyf, yeni yılda yine tartışma konusu olacak. GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Yaşar Özgül’ün Mardin’den verdiği haber, çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirecek gibi gözüküyor. Özgül’ün açıklamasına göre, Ilısu barajı 2006 yılında başlayacak.

Bu yıl Ilısu Barajı’nın yapımı için 210 trilyon lira ödenek ayrıldığını söyleyen Özgül, “2.9 katrilyon liraya mal olacak barajın yapımı bölgeye katkı sunacak. Yapım sırasında 7 bin kişi çalışacak. Barajın yapımının ardından Cizre Barajı’nın yapımına başlanacak. Cizre Barajı enerji üretiminin yanı sıra sulama için de çok önemli. Çünkü, Cizre Barajı sayesinde 120 bin hektar alan suya kavuşacak” dedi.

Ilısu baraj projesiyle gündeme gelen Hasankeyf’teki tarihi dokunun korunması için başlatılan projeler de sürüyor. GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Özgül’e göre ise, barajın yapılması tarihi varlıklara zarar vermeyecek.

Özgül, “Barajın yapımı süresince kazılar sürecek. Kısacası kültür varlıkları zarar görmeyecek. Bunun dünyada örnekleri var. Mısır’dakini yerinde gördüm. Tarihi varlıkları taşıdıkları için bir zarar oluşmamış. Bu konuda endişeye gerek yok. Gerekli tedbirler alınıyor” diye konuştu.

Ilısu barajının, GAP bölgesinde Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük enerji üreten baraj olması planlanıyor. Bin 200 megavat gücünde olacak barajda, yıllık 3.8 milyar kilovatsaat enerji üretilecek.

GAP’ın 2010 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Özgül, projede enerji üretiminde yüzde 73’lük, sulamada ise yüzde 13’lük gerçekleşme sağlandığını söyledi.