Ege’nin Külü Ve Çamuru Enerjiye Dönüşüyor



Sanayide entegre atık yönetimi uygulamalarının artırılmasının gerekliliğine dikkat çeken Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, bu sayede hem çevrenin korunmasına hem de ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanacağını vurguluyor.

Ünal şunları söylüyor: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan izinler kapsamında, farklı sektörlerin atıklarını, çevreye olumsuz bir etki bırakmayacak şekilde tesislerimizde bertaraf edebiliyoruz. Bu atıkların kullanımı ile yakıt tasarrufu sağlarken yakıt kaynaklı sera gazı salınımlarını da azaltma olanağı buluyoruz. Batı Anadolu bünyesinde, geri dönüşümü mümkün olmayan, ekonomik ömrünü tüketmiş, otomotiv yan sanayinin kauçuk atıkları, çeşitli sektörlerdeki buhar ve enerji üretim tesislerinin cüruf ve külleri, atıksu arıtma tesislerinin kurutulmuş arıtma çamuru, kağıt, karton, plastik türevli atıklar gibi atıkları enerjiye dönüştürüyoruz.”

Feyyaz Ünal, istatistiklere göre, Ege Bölgesinde, denetimlerin daha yoğun olduğu İzmir ve Manisa başta olmak üzere her yıl yaklaşık 250 bin ton sanayi atığı çıktığını söylüyor. Bu atıkların bir değer olarak görülmesi ve yakıt olarak işlenen atık miktarının gün geçtikçe artması gerektiğini vurgulayan Ünal, bölgedeki belediyelerin işbirliğiyle, toplanan atıkların atık geri kazanım tesislerine gönderilerek ‘Atıktan Türetilmiş Yakıt’ sağlanabileceğini ifade ediyor.

Ünal, Avrupa Birliği ülkelerinde çimento sektöründe atık kullanımının yüzde 60’lara vardığını belirterek, ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaların henüz tatmin edici oranlara ulaşamadığının altını çiziyor.

“Biz Batı Anadolu Grubu olarak bu alandaki çalışmalarımızı her geçen gün geliştiriyoruz. 2017 yılında Soma ve Yatağan termik santrallerinden çıkan 305 bin ton işlenmiş atık külü fabrikalarımızda alternatif hammadde olarak kullandık. Yaptığımız araştırmaya göre bölgemizde, Batıçim ve Batısöke tesislerimizde değerlendirebilecek yaklaşık 150 bin ton atık bulunuyor. Gidilecek daha çok yolumuz var. Bu noktada belediyelerin sürdürülebilir politikalar uygulaması da bizce çok önemli. Sanayi atıklarının belediyeye ait düzenli depolama alanları yerine geri dönüşüm ve enerji geri kazanımı sağlayan tesislerde yeniden değerlendirilmesinin hedeflenmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin çimento fabrikalarına yakıt olarak gönderdiği kurutulmuş arıtma çamuru miktarının ve kalitesinin önümüzdeki yıllarda arttırılması bizim için öncelikli konular arasındadır.”

Reklam Goruntulenme Bolumu