Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Doğal ve kültürel sit alanlarını, ormanları, tarım alanlarını da içine alan kamu arazilerinin en az 75 yıllığına tahsisi için yönetmeliğin çıkarılmasına tepkili. Yönetmeliğin iptali için dava açtıklarını belirten EGEÇEP dönem sözcüsü avukat Arif Ali Cangı, "Girişimcilerin kâr hırsına açılacak bu alanlar, ülkemizin bir daha geri kazanılamayacak değerleridir. Kamu taşınmazlarının peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz" diyor.
"Hassas alanlar girişimcinin tasarrufuna bırakılıyor" Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik"; 21 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve doğal değerlerini kapsayan kamu taşınmazlarının, yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere süre sonunda tekrar uzatılmak üzere 75 yıl gibi uzun sürelerle tahsis edilmesi öngörülüyor.
Yönetmelikle; Anayasa ile koruma altına alınmış olan hassas alanlar özel girişimcilerin tasarrufuna açılıyor.
Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ya da "Turizm Kentleri" diye anılan alanlar kapsamında mevcut; her tür ve dereceden sit alanları, orman alanları, ağaçlandırma alanları, tarım alanları, zeytinlikler ve kıyıları kapsayan kamuya ait taşınmazlar girişimcilere tahsis ediliyor.
Cangı: Anayasa kararına aykırı bir uygulama
EGEÇEP "Anayasa ve yasalarda daraltılamayacağı öngörülen devlet ormanları yatırımcı ve girişimci adı altında esasen kar hırsıyla hareket edenlere peşkeş çekilmektedir. Tahsislerle kurulacak tesislerin, atık su arıtma ve katı atık tesislerinin kamu tarafından kurulması öngörülerek, kamuya ek külfetler getirilmektedir" diyor.
Egeçep Dönem Sözcüsü Cangı yaptığı yazılı açıklamada "Yabancılara taşınmaz satışlarının sınırlanmasını öngören Anayasa Mahkemesi kararına aykırı olarak, hiçbir sınırlama olmadan yabancı gerçek ve tüzel kişilere kamu taşınmazlarının tahsisinin önü açılmıştır" diyor.
EGEÇEP bileşenleri şöyle:
Alaçatı Çevre Koruma Derneği, Allianoi Girişim Grubu Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Çeşme Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği, Ege İzcilik Gençlik Klubü, Ege 78'liler Derneği, İzmir-Bergama, Eşme Sivrihisar Havran Küçükdere Elele Hareketi, İzmir Çevre Platformu, İzmir Veteriner Hekimler Odası, Karaburun Yerel Gündem 21, Karaburun Yerel Fok Komitesi, Kordon Çevre ve Kültür Derneği, Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu, Mülkiyeliler Birliği, . Sosyalist Demokrasi Vakfı (SODEV) İzmir Temsilciliği, SOS Platformu, Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, TEMA Vakfı İzmir Gönüllü Temsilciliği, TMMOB Gıda Mühendisliği Odası Ege Bölge Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisliği.Odası Ege Bölge Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Uşak İnay Vicdan Hareketi ve bireysel katılımlar