Efes'in Parçaları İncirin Dibinden Çıktı



Efes Antik Kenti’ndeki Celcus Kütüphanesi’ni 1970- 1978 yıllarında yürüttüğü çalışmalarla ayağa kaldıran Avusturyalı arkeolog Friedmund Hueber’in, eksik parçaları İzmir’deki bir incir ağacının altında bulmuş.

Emekli olmasına rağmen hayatını İzmir’in Selçuk ilçesinde sürdüren arkeolog Hueber,  Türkiye’ye ilk kez 1965 yılında geldiğini, 1970’te de Efes’te çalışmaya başladığını anlattı. 1903 ve 1904 yıllarındaki kazılarda ortaya çıkan kütüphane binasının ayağa kalkmasının ‘enteresan ve zorlu olaylarla dolu’ olduğunu ifade eden Hueber, yaşadıkları ilginç olayı, şöyle anlattı:

“Binanın parçaları 1903-1904 kazılarında çıkmıştı. Yedi parça Avusturya’ya gitmiş, parçaların bir kısmı Efes’teydi. 52 parça ise İzmir’deki Agora Açık Hava Müzesi’ne gönderilmişti. Bunları bir araya getirirken arkadaşlarımla 52 parçayı almak için İzmir’e geldik. Alanı gezdik Efes’ten hiçbir parçaya rastlamadık. Müzede öğlen tatiliydi. Arkadaşlarımla bir incir ağacının altında umutsuzca otururken, baktık ki eksik parçalar oturduğumuz tepenin altında gömülü. Bir arkadaşım ucu görünen bir taştaki motifin Efes mimarisiyle uyumlu olduğunu söyledi. Birkaç gün süren çalışmada, kaybolan parçaları o tepenin altında bulduk. Aslında  iyi olmuştu, çünkü toprak, parçaları korumuştu. Efes, 1978 yılına kadar düzdü, Celcus’un ayağa kalkmasıyla Efes kentine üçüncü boyut kazandı.”