Restorasyon Ustası Açığı AB Desteğiyle Aşılıyor

Kültürel mirasın korunması, bakımı ve onarımı uygulamalarında yaşanan yetişmiş eleman sıkıntısı, Avrupa Birliği'nin (AB) de desteğiyle düzenlenen kurslarda yetiştirilen restorasyon ustalarıyla aşılıyor. Koruma ve Restorasyon Firmaları Derneği'nce uygulanan ''Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Kalifiye Uygulama Elemanı Yetiştirme Programı'' çerçevesinde eğitilen 50 restorasyon ustası, şantiyelerde çalışmalara başladı.

İTO tarafından Yeni Cami Hünkar Mahfili'nde yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Proje Genel Koordinatörü ve Dernek Başkanı Saadet Sayın, restorasyon, koruma ve bakım çalışmalarının hız kazandığı son yıllarda taş, ahşap, sıva, tezyinat, çini ve sedef işçiliği gibi unutulmaya yüz tutmuş alanlarda yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığını belirterek, ''Programın amacı da kültür varlıklarının korunmasına yönelik uygulama sürecinde kalifiye eleman, usta bulundurulmasını sağlamak.'' dedi. Avrupa Birliği'nce desteklenen 190 bin Euro'luk programa, derneğin de yüzde 10 dolayında katkı sağladığını dile getiren Sayın, programın ilk etapta 50 kursiyer yetiştirdiğini, kursiyerlerin 2 yıllık Restorasyon Bölümü ile Yapı Meslek Lisesi mezunlarından oluştuğunu anlattı.

Programın ilk 2 ayının teorik gerçekleştirildiğini, 7 ay da pratik eğitim yapıldığını ifade eden Sayın, teorik bölümde öğrencilere koruma bilinci verildiğini söyledi. Pratik uygulamaların derneğe bağlı firmaların şantiyelerinde yapıldığını dile getiren Sayın, şantiyelerde usta-çırak ilişkisi çerçevesinde eğitimlerin gerçekleştirildiğini kaydetti. Sayın, ''Öğrencilerimiz büyük bir sorumluluk icra ediyor. Bu sanatın öneminin bilinciyle çalışmalar yapıyor.'' dedi. Eğitim sonunda kursiyerlere sertifika verileceğini ve sertifikalı usta olarak çalışmalara devam edeceklerini anlatan Sayın, kursiyerlerin pek çoğunun çalıştıkları şantiyelerde eğitim programı sonunda da işlerine devam edeceklerini söyledi. İkinci eğitim programının 40 kişiyle Ocak 2006'da başlayacağını ifade eden Sayın, Belçika Brüksel Bölgesi ile ortak program gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Şantiye sorumlusu İsmail Önel de, kursiyerlerin aldıkları teorik bilgilere şantiyede pratik bilgi eklendiğini ifade ederek, kursiyerlerin ilk geldiklerinde ''yapabilir miyiz'' endişesi yaşadıklarını; ancak istekleriyle bunu başardıklarını söyledi. Önel, piyasada yetişmiş eleman sayısının azlığına işaret ederek, ''Kursiyerlerin birçoğunun şimdiden işleri hazır.'' dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da, programa valiliğin de katkıda bulunduğunu belirterek, son yıllarda kültürel eser restorasyonlarına verilen öneme rağmen eleman sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti. Taşbaşı, ''UNESCO'nun 'İstanbul'u Dünya Mirası listesinde tehlikeli bölgeye alırım' uyarısı üzerine çalışmalar hız kazandı. Böyle bir işe girişince de usta ihtiyacı ortaya çıktı.'' dedi. Taşbaşı, eski eser restorasyonunun önemine işaret ederek, bundan sonra restorasyon ihalesi alacak firmalardan sertifikalı eleman çalıştırmalarının isteneceğini söyledi.

Yeni Cami Hünkar Mahfili'nde yapılan restorasyonda çalışan kursiyer Sabriye Yıldız, ''İnce işler yapıyoruz. Daha sonra bunun altında imzamız olacak. 200-300 yıl sonra ismimizin anılması şimdiden heyecanlandırıyor. Emek sarf etmenin ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk.'' diye konuştu.

İTO tarafından Yeni Cami'de yaptırılan ve nisan ayından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında caminin çatısı tamir edildi, kurşun işlerine başlanıldı. Halen süren çalışmalarda 14 adet sedef kapının onarımı gerçekleştiriliyor.