EAA'ya, 2011 MIPIM AR Future Project Awards'tan Çifte Teşvik Ödülü



"MIPIM Architectural Review [AR] Future Project Awards" (MIPIM AR Geleceğin Projesi) kapsamında dağıtılan uluslararası mimarlık ödüllerinin sahipleri belli oldu. mossessian & partners tarafından Katar’da tasarlanan “Heart of Doha” projesi, hem Karma Kullanım Ödülü’ne hem de Büyük Ödül’e değer görüldü.

EAA-Emre Arolat Architects ise, 'Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi' ve 'Zorlu Center' projeleri ile kazandığı teşvik ödülleriyle, MIPIM'den eli dolu dönen tek Türkiyeli mimarlık ofisi oldu.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ve yüzlerce projenin başvurduğu “MIPIM AR Geleceğin Projesi” uluslararası mimarlık ödülleri yarışmasına; Katar, Çin, ABD, Birleşik Krallık, Dubai, İtalya ve Fransa’dan katılan 7 proje, toplam sekiz kategoride ödüle değer bulundu. Bunun yanı sıra Seçici Kurul tarafından övgüye değer bulunan 17 proje de “Teşvik Ödülü”nün sahibi oldu. Ödüller, Mart ayında Cannes’da gerçekleştirilecek olan MIPIM gayrimenkul fuarı sırasında sahiplerine takdim edilecek.

İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review ve dünyanın önde gelen emlak fuarı MIPIM işbirliği ile düzenlenen "MIPIM AR Future Project Awards" (MIPIM AR Geleceğin Projesi Ödülleri) seçici kurulu; ödüle değer gördüğü projelerin yaratıcı, güncel ve iyi mimarlık örnekleri olarak işverenin beklentilerini karşılamalarının yanı sıra, toplumsal yaşama katkı sağlamalarına, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmış olmalarına da dikkat ediyor. 

Paul Finch (The Architectural Review yayın yönetmeni)’in başkanlığını üstlendiği 2011 ödüllerinin Seçici Kurul’unda Roger Zogolovitch, (AZ Urban Studios), Peter Stewart (Peter Stewart Consultancy) ve Sutherland Lyall (yazar-eleştirmen) görev aldı.

Başvurular anlamında klasik bir yıl yaşandığını dile getiren Seçici Kurul Başkanı Paul Finch, bunlar arasından sıyrılan 24 nefes kesici projenin kategori ödülleri ile teşvik ödüllerini almaya hak kazandığını söyleyerek, ödül kazanan yarışmacıları tebrik etti. Finch, MIPIM Büyük Ödülü’nü kazanan projeyi ise şöyle değerlendirdi:

“2011 Büyük Ödülü’nün sahibi 'Heart of Doha', kentin desantralizasyon sorunu için tasarımsal bir çözüm sunarken, merkezin yeniden faal hale gelmesi için İslam şehirciliği ve çağdaş vernaküler mimarlıktan referans alan büyüleyici bir proje”.

EAA, 2009'daki başarısını tekrarladı

EAA-Emre Arolat Architects, 'Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi' ve 'Zorlu Center' projeleriyle iki ödüle birden layık görüldü. 


'Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi', EAA

2010 yılı sonunda Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü alarak Türkiye’ye büyük bir gurur yaşatan Emre Arolat, 2011 yılına da iki önemli uluslararası mimarlık ödülü ile başladı. EAA-Emre Arolat Architects projelerinden 'Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi' ile ' Perakende ve Rekreasyon Yapıları' kategorisinde; T-EAA ortaklığında projelendirilen ve halen EAA-Emre Arolat Architects liderliğinde yürütülen 'Zorlu Center' ile de 'Yeniden Canlandırma ve Master planlama' kategorisinde teşvik ödülüne layık görüldü.

Ofis; 2009 yılında da 'Tekfen Kağıthane Ofisleri' projesi ile 'Ofis Yapıları'; 'Milas Ağaoğlu Golf Oteli'yle ise 'Perakende ve Rekreasyon Yapıları' kategorisinde teşvik ödülü kazanmıştı.

Ödül töreni Mart'ta

MIPIM AR Geleceğin Projesi Ödülleri, 9 Mart 2011 akşamı Cannes, Palais Stephanie’de düzenlenecek olan törende sahiplerine takdim edilecek. Ödül programına başvuran tüm projeler, 8-11 Mart 2011 tarihlerinde Cannes’daki Palais des Festivals’de gerçekleştirilecek olan MIPIM Fuarı’nın Londra standında yer alacak Architectural Review bölümünde sergilenecek. Kategori ödülü ile teşvik ödülü kazanan projeler ise, fuarın resmi katalogunda yayımlanarak tüm MIPIM temsilcilerine dağıtılacak.

Projelerle ilgili ayrıntılı bilgi için ilerleyiniz.

“Musheireb – Heart of Doha”, Doha-Katar / mossessian & partners

Dohalıları tekrar kent merkezine çekmek amacıyla, büyük bir kentsel düzenleme projesine imza atan mossessian & partners’ın yenilikçi vizyonu onlara hem Büyük Ödül’ü hem de Karma Kullanım kategori birinciliğini getirdi.

Proje geliştiricisi DOHALAND için tasarlanan ve 48,865 metrekarelik bir alana yayılan “Musheireb – Heart of Doha” (Musheireb – Doha’nın Kalbi) projesi; konut, işyeri ve ticaret fonksiyonlarını içeren ve merkezi bir meydanı çevreleyen 9 binayı içeriyor.

Kentteki desantralizasyon eğilimini tersine çevirmeyi amaçlayan proje; majlis (meclis) ve iç avlu gibi, Katar’ın geleneksel mekan hiyerarşisini ve mimari mirasını referans alan öğelere yer veriyor. Isı konforu açısından pasif enerji stratejilerinin de benimsendiği projede, Körfez bölgesinde sürdürülebilir mimarlık için yeni bir referans yaratılması amacıyla LEED Altın sertifikayı hedefleyen bir öneri getirildi.

Körfez’de güncel bir vernaküler mimari yaratmaya çalışan projeyi takdirle karşılayan Seçici Kurul, gündelik hayata cevap veren bir ölçeğe ve geniş bir gölgelik alana sahip kamusal mekanı da olumlu buldu.

“Sino Swedish Eco-City” (Wuxi-Çin) / Tengbom (Stokholm) ve UDG (Şanghay)

Tengbom ve UDG’nin Taihu New City yakınındaki 2,4 dönümlük bir kentsel alan için geliştirdiği proje, Kuzey Avrupa tarzında bir yol hiyerarşisini ve yarı özel yapı bloku formunu temel alıyor. Taihu gölünden gelen su yollarının yanında bitişiğinde yer alan proje alanı, konut, ticaret ve Olimpik birimleri de içeren kültür zonu ile çevreleniyor. Proje alanı, Taihu New City’e yeni akıllı ulaşım ağı ile bağlanıyor.

Çin ve İsveç arasındaki işbirliğini olumlu bulan Seçici Kurul üyeleri projeyi şöyle değerlendirdi:
“30 bin kişiyi barındıracak olan bu yeni kent parçası, yapılı çevresi, sulak ve yeşil alanları ile ikna edici bir öneri olarak ortaya çıkıyor. Bildik yüksek katlı proje önerilerinden ise net bir şekilde ayrışıyor”

“Inland Steel Building renovation” / Skidmore, Owings and Merrill (SOM)

1958 yılında Skidmore Owings and Merrill (SOM) tarafından tasarlanan simge yapının renovasyonu, yine kendi mimarları tarafından; enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve mekandan tasarruf standartlarını karşılayacak şekilde, sofistike ve modüler bir altyapı sistemi çerçevesinde tasarlandı.

Renovasyon, Bina Strüktürü ve Ticari İç Mekanlar gibi üç farklı kategoride LEED Platin sertifikasını hedefleyen projede; aktif bir iklim duvarı yaratmak amacıyla mevcut cephenin arkasına ikinci bir cam kabuk eklenecek.

Seçici Kurul’un projeye yönelik değerlendirmesi şöyle: “Chicagolu mimarlık pratiğinin kente kazandırdığı bu simge yapının yeniden keşfi, enerji performansı anlamında en üst noktaları hedefliyor. Orijinal ve tarihi malzeme ile kurulan ilişkinin ortaya konması ümit verici.”

“The Earls Court Project” / Terry Farrell & Partners

Londra’daki Earls Court Fuar Merkezi’ni çevreleyen 28 dönümlük alanın planlanmasını amaçlayan proje ile kente; 6 - 8 bin yeni konut ve 280 bin metrekarelik ticari ve kültürel alan eklenmesi düşünülüyor.

Seçici Kurul’un ifadesiyle; “Konumu itibariyle kentte nadir bulunan parsellerden birinin yeniden kullanmı ve canlandırılması için eşsiz bir fırsat sunan proje, doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında bağlantı kurarak, Londra’nın ümitsiz kent-köylerini yeniden kentsel yaşama dahil ediyor”.

“Skyline housing quartier Massena Chevaleret” (Paris-Fransa), Pangalos Dugasse Feldmann

Pangalos Dugasse Feldmann Architects’in, Paris’li gayrimenkul firması Paris Habitat OPH için tasarladığı 47 birimlik konut projesi, özel ve kamusal alan arasındaki geçirgenliği hem yatay hem de düşey düzlemde günışından en iyi şekilde faydalanılacak şekilde sağlıyor, Böylelikle apartman daireleri çift yönden aydınlanmış oluyor.

Bahçeye bakan cephede renkli ve parlak sırlı çini ile kaplı olan ve yansıtıcı bir paravan görevi gören bina kabuğu, sundurma ve terasların bulunduğu noktada delikli bir form alıyor. Seçici Kurul, nazım planın sınırlamalarına karşı koyan projenin yenilikçi ve heyecan verici formunu takdire değer buldu.

“New Stadium” (Siena-İtalya), Lotti + Pavarani Architetti, Marazzi Architetti

Siena Belediyesi için kentin yakınındaki Fossatone tepesinde 60 milyon Avro maliyetinde yeni bir açık alan tasarlaması istenen Lotti + Pavarani Architetti ve Marazzi Architetti ofisleri mimarlık ile peyzaj tasarımını buluşturan bir projeye imza attılar.

Futbol ile birlikte diğer etkinliklerin de bir arada yer alabileceğinden yola çıkan tasarımda, geniş eğimli düzlemin bir yanı konserler ve açık alan etkinlikleri için ayrılırken, 30 bin metrekarelik bir kapalı tribün yapısı da 500 VIP davetliyi her türlü iklim şartına karşı koruyacak şekilde tasarlandı.

Proje şemasının akıllıca kurgulandığını belirten Seçici Kurul projeyi, yaratıcı topografya kullanımı ve duyarlı açık alan kullanımı ile de ödüle değr buldu.



“Cluster Complex”, Dubai-BAE / Denton Corker Marshall

111,500 metrekarelik yüzölçümüne sahip 75 katlı kule, bireysel ofis binalarının yer aldığı dört ayrı koldan oluşuyor. 27 katlı otel ve 21 katlı apartman kulesi yan yana yer alıyor.

Seçici Kurul projeyi şöyle değerlendirdi: “Proje, rengarenk ve çarpıcı formu ile Dubai’deki yapıların geneliyle belirgin bir şekilde ayrışıyor. Yapı bütünü karma kullanımlı bir programa yanıt verirken, kule, bu bütünü belli belirsiz bir şekilde kaplıyor.”

Sürdürülebilirlik Ödülü: "Zero Carbon Emission Building" (Sıfır Karbon Salımlı Bina), Şanghay-Çin
Proje:
Arup Associates / İşveren: Philips

2011 MIPIM ödüllerinin tam listesi için lütfen ilerleyiniz.

Büyük Ödül: "Musheireb-Heart Of Doha" (Musheireb-Doha'nın Kalbi), Doha-Katar
Proje: Mossessian & Partners
İşveren: DohaLand 
 
Sürdürülebilirlik Ödülü: "Zero Carbon Emission Building" (Sıfır Karbon Salımlı Bina), Şanghay-Çin
Proje: Arup Associates
İşveren: Philips

Büyük Kentsel Projeler
Kategori Ödülü:
"Sino Swedish Eco-City" (Sino İsveç Ekokenti), Wuxi-China
Proje: Tengbom Architects, Jeremy Thompson, Stellan Fryxell, Anna Kerr
İşveren: Wuxi Municipal Peoples Government

Teşvik Ödülü: "Niels Bohr Science Park" (Niels Bohr Bilim Parkı), Kopenhag-Danimarka
Proje: Vilhelm Lauritzen Architects (VLA) + Christensen & Co. Architects (CCO)
İşveren: The Danish University and Property Agency

Teşvik Ödülü: "Singapore, Bay East, Gardens by the Bay" (Singapur, Körfez Bahçeleri), Singapur
Proje: Gustafson Porter
İşveren: National Parks Board Singapore

Karma Kullanım
Kategori Ödülü:
"Musheireb - Heart Of Doha" (Musheireb-Doha'nın Kalbi), Doha-Katar
Proje: Mossessian & Partners
İşveren: DohaLand

Teşvik Ödülü: "Block 46-08, Sector E, Lot 1338", Mina Hosn, Beyrut-Lübnan
Proje: Peter Marino Architect PLLC
İşveren: Solidere

Teşvik Ödülü: "Infinity Mumbai", Hindistan
Proje: Sanjay Puri Architects
İşveren: HBS Developers

Teşvik Ödülü: "Foshan new city mass transit center" (Foshan yeni kenti toplu taşıma merkezi), Foshan-Çin
Proje: amphibianArc
İşveren: Foshan City Jinhuihai Invest

Ofis Yapısı
Kategori Ödülü:
"Inland Steel Building Renovation" (Inland Binası Çelik Yapı Renovasyonu) Chicago, ABD
Proje: Stephen Apking, Skidmore, Owings & Merrill
İşveren: Capital Properties

Teşvik Ödülü: "Tallin Town Hall" (Tallin Belediye Binası), Tallin-Estonya
İşveren: City of Tallin
Proje: BIG - Bjarke Ingels Group

Teşvik Ödülü: "South Australian Health & Medical Research Institute - SAHMRI" (Gümey Avustralya Sağlık & Tıbbi Araştırma Enstitüsü), Adelaide-Avustralya
Proje: Woods Bagot
İşveren: South Australian Government

Yeniden Canlandırma ve Master plan
Kategori Ödülü: "The Earls Court Project", Londra-Birleşik Krallık
Proje: Terry Farrell & Partners
İşveren: CapCo; Transport for London; London Borough of Hammersmith & Fulham

Teşvik Ödülü: "Zorlu Center", İstanbul-Türkiye
Proje: EAA - Emre Arolat Architects & Tabanlioglu Architects
İşveren: ZORLU GYO

Teşvik Ödülü: "UCD Gateway", University College, Dublin-İrlanda
Proje: Ingenhoven architects
İşveren: University College Dublin

Konut Yapısı
Kategori Ödülü:
"Skyline Paris", Fransa
Proje: Pangalos Dugasse Feldmann Architectes
İşveren: Paris Habitat OPH

Teşvik Ödülü: "Waves Mumbai", Hindistan
Proje: Sanjay Puri
İşveren: Keystone Group

Teşvik Ödülü: "youCUBE", Winnipeg Manitoba, Kanada
Proje: 5468796 Architecture Inc.
İşveren: GSD 

Perakende ve Rekreasyon Yapıları
Kategori Ödülü:
"New Siena Stadium", Siena-İtalya
Proje: Iotti & Architetti, Marazzi Architetti with Arch.Giovanni Cenna
İşveren: Municipality of Siena

Teşvik Ödülü: "Hotel", Segou Bougou-Mali
Proje: Hans Peter Hagens
İşveren: Restaurateur, Denis Calvin Dara

Teşvik Ödülü: "Maywood Flatiron", Oklahoma City-ABD
Proje: Allford Hall Monaghan Morris
İşveren: Red Rock Distribution

Teşvik Ödülü: "Varyap Merkez Retail and Cultural Center" İstanbul-Türkiye
Client: VARYAP
Architect: EAA - Emre Arolat Architects

Yüksek Yapılar (Protek'in sponsorluğunda)
Kategori Ödülü:
"Cluster Complex", Dubai-BAE
Proje: Denton Corker Marshall
İşveren: Confidential

Teşvik Ödülü: "Grenelle Tower", Paris-France
Proje: Atelier Zündel Cristea
İşveren: GECINA

Teşvik Ödülü: "G.I. School", Mumbai-Hindistan
Proje: Sanjay Puri
İşveren: Garodia International School

Teşvik Ödülü: "Lotte Super Tower", Seul-Güney Kore
Proje: Kohn Pedersen Fox Associates
İşveren: Lotte Moolsan Group

MIPIM ödüllerinin resmi internet sayfasına ulşamak için tıklayınız.