“Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940-1954”



Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden Köy Enstitülerine odaklanan, arşiv belgeleri, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve tanıklıklarla önemli bir döneme ışık tutan bir sergiye ev sahipliği yapıyor; “Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940-1954”.

İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Ekrem Işın’ın yaptığı, iki ciltlik kapsamlı katalog kitap ve sözlü etkinliklerle desteklenen “Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940-1954” sergisi, 18 Nisan - 27 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Sergi Salonu'nda ücretsiz olarak ziyarete açık kalacak.

Köy Enstitüleri’nin kurucusu, dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğindeki Cumhuriyet eğitimcileriyle, 17 Nisan 1940’ta kurulan Enstitüler, halkın geniş bir kesiminin aydınlanmasını hedeflenmişti. 1946’da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda, 1954’te Enstitüler kapatıldı.

Sergi öncesinde konu ile ilgili olarak gerçekleştirilecek basın toplantısına konuşmacı olarak; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, sergi küratörü Ekrem Işın ile Aksu ve Hasanoğlan, Yüksek Köy Enstitüsü mezunu, eğitimci, yazar Pakize Türkoğlu katılacak.

Program

09:30 Kayıt ve ikram

10:00 Basın Toplantısı

Pakize TÜRKOĞLU / Eğitimci, yazar
Ekrem IŞIN / Küratör
M. Özalp BİROL / Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü

10:30 Sergi salonunda çekimler, röportajlar