Kaliteli çelik üretiminin önde gelen kuruluşu iç piyasadaki daralma nedeni ile ihracat hedefini 15 milyon $’a çıkardı.
Kaliteli çelik üretiminde önde gelen kuruluşlardan Çemtaş Çelik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihracata odaklandı. İç piyasadaki durgunluk nedeniyle ihracatı öne çıkaran Çemtaş, yıl sonu itibarıyla 15 milyon dolarlık bir dış satım hedefliyor.
Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, otomotiv ve makine sektöründe yaşanan durgunluk nedeniyle ihracatı ön plana aldıklarını söyledi. “Bunun sonucu olarak geçen yıl yüzde 45-55 olan dış ve iç piyasa satışları, bu yıl yüzde 55-45 dış ve iç piyasa olarak dengelendi”dedi.
Bu yılın ilk sekiz ayında ihracat tutarının 10 milyon doları bulduğunu, bunun yüzde 75’lik kısmının Almanya’ya gerçekleştirildiğini belirtirken.
Yıl sonu itibarıyla da ihracat hedeflerinin 15 milyon dolar olduğunu işaretledi.
Firma olarak bu yılın ilk sekiz ayında toplam satış hasılasını geçen yıla oranla yüzde 80 arttırma başarısını gösterdiklerini anlatan Özdemirel, “Toplam satış hasılamız 2001 yılına oranla iyi ama, biz 2000 yılındaki düzeyi yakalamak için gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
Vasıflı Çelik ihracat ve ithalatına da değinerek özellikle bu yılın ilk dört ayında döviz kurunun düşük kalmasının ithalatı cazip hale getirdiğini bu nedenle ülke olarak vasıflı çelik ihracatımız yüzde 1.4 artarken ithalatımızın yüzde 13 dolayında kabardığını söyledi. “Firma olarak da bu yılın ilk sekiz ayında 10 puan arttırarak geçen yıl yüzde 45 olan ihracatın toplam üretimdeki payımızı yüzde 55’e yükselttik” dedi.
Başta otomotiv olmak üzere makine sektöründe yaşanan durgunluğun, ihracatı bir umut olarak ortaya koyduğunu vurgulayan Özdemirel bu nokta da şunları dile getirdi:
“İhracatta kâr marjı oldukça düşük. Döviz kuru da basit kalınca ihracat cazibesini kaybediyor. Son aylarda dövizin yerinde sayması, TL’yi döviz karşısında yüzde 7-10 daha pahalı hale getirdi. Bu da ihracatı olumsuz etkiledi.”
KOTA ZARAR VERMEDİ
Önce ABD, arkasından AB’nin ve takiben diğer ülkelerin, kendi demir-çelik sanayilerini korumak için koydukları vergi ve kotalar Türkiye’deki vasıflı çelik sanayicilerini dış satımda fazla etkilemedi. Bu önemli durumu işaretleyen Nuri Özdemirel, “AB’nin Türkiye’yi haksız olarak 3. ülke konumunda tutarak alaşımlı ve alaşımsız ticari çubuk ve hafif profillerde koymuş olduğu kotalar bugüne kadar doldurulamadı. Kısaca AB kotaları ihracatımızı kesecek boyutlarda olmadı” dedi.
İHRACATTA ENDİŞE HAKİM
Öte yandan, enerji fiyatlarındaki yüksekliğini, teknolojik anlamdaki yatırımları baltalama gerçeğine dikkati çeken Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, “Gerek yüksek enerji maliyetleri gerekse yüksek vergiler sanayiciyi dünya pazarlarında rekabet edemez duruma sokuyor.
Bu da teknolojik anlamda yatırımları baltalıyor. Aksayan yatırımlarda yarın artan kaliteli ürün taleplerinin karşılamamasına yol açacaktır.
Bu da sanayicilerimizi şimdiden endişeye sevketmektedir. Biz firma olarak enerjiye dayalı yatırımlarımızı bekletiyoruz” şeklinde bu önemli noktaya değindi.
Özdemirel, ülkemizde ileri teknoloji konumundaki otomotiv sektörü ve makine sektörünü desteklemesi gerektiğini belirtip altını çizerken enerji fiyatlarının dünya piyasaları düzeyine çekilmesi vergi oranlarının Avrupa’daki düzeye indirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bunun sağlanması halinde, teknolojik yatırımların hız kazanacağını bunun da ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.