DuPont'tan Ar-Ge'ye 2,2 Milyar Dolar



Küresel pazara yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bilim şirketi DuPont, yerel markaların inovasyon sürecine destek olmak amacıyla, bu yıl ilk kez düzenlenen 'Yerel Değerden Küresel İnovasyona - DuPont Anadolu Buluşmaları 2014', Gaziantep Sanayi Odası işbirliğiyle Dedeman Gaziantep Hotel & Convention Center’da yapıldı. Etkinliğe DuPont Türkiye Genel Müdürü Halide Aydınlık ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi’nin yanısıra Gaziantep’in önde gelen şirketlerinin yetkilileri de katıldı.

Ayşenur Yazıcı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ise Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi Lideri Mehmet Demiray, PMS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler ve Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli 'İnovasyon Nasıl Yapılır?' ve 'İnovasyonu Nasıl Ticarileştirebiliriz?' konuları hakkında görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Dünya Gazetesi'nden Güneş Doğdu Soylu ve Gülistan Tor'un haberine göre, panelde ayrıca gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya yaratmak için inovasyonun önemi üzerine de sohbet gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan DuPont Türkiye Genel Müdürü Halide Aydınlık, “Gelişen teknolojinin de yardımıyla dünyamız, önüne geçilemeyen bir hızla değişiyor. Artık bizi, dünyamızı ve geleceğimizi daha da ileriye götürecek yeniliklere hiç olmadığı kadar açığız ve inovasyon bu değişim sürecinin temel taşını oluşturuyor. Üçüncü yüzyılını yaşayan bir bilim şirketi olarak, her yıl çeşitli endüstrilere yönelik binlerce yeni ürün ve patent sunuyor ve Ar-Ge çalışmalarına 2.2 milyar dolar bütçe ayırıyoruz. 2013 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz cironun yüzde 30’u son beş yılda pazara sunduğumuz ürün ve çözümlerden gelmiştir. Bu da Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde DuPont ürün ve hizmet portföyünün 1/3’inin her 5 yılda bir yenilenmesinin sonucudur” dedi.

Aydınlık, “DuPont olarak, müşterilerimizin de inovasyon sürecinde yer almasına ve yerel markalara birlikte çalışmaya büyük önem veriyoruz. Kaynakları ve potansiyeli ile bir ‘Yeni Ufuklar Limanı’ olan Türkiye’nin, bu tür iş birlikleri ile sahip olduğu potansiyeli ekonomik değere ve ihracat artışına dönüştürmek yolunda hızla ilerleyebileceğine inanıyoruz. Bu amaçla uzun vadeli değer yaratmak için iş ortaklarımızla lokal seviyede inovasyonlar yapıyor ve Türkiye’nin uzun vadeli büyüme stratejisini destekleyecek dünya çapında bilim ve inovasyon tecrübemizi paylaşıyoruz. İşte bu yüzden de ‘Yerel Değerden Küresel İnovasyona - DuPont Anadolu Buluşmaları 2014’ etkinliğimizin ilkini Gaziantep’te Gaziantep Sanayi Odası ile birlikte düzenledik” dedi.

En fazla marka patent başvurusu yapan 5. il

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi ise inovasyonun önemini vurgulayarak, “Gaziantep olarak, Türkiye’de en fazla marka patent başvurusu yapan beşinci, en fazla ihracat yapan altıncı şehir konumundayız. Gaziantepli işadamlarımız, dünyanın 177 ülkesine ihracat gerçekleştiriyor, 2013 yılında 6 milyar 473 milyon dolar ihracat yaptık” şeklinde konuştu.

2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedefinde olduklarını söyleyen Ünverdi,“Gaziantep olarak, cumhuriyetimizin 100. yılında kendimize 30 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. Ülke olarak kişi başına 25 bin dolar milli gelir ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmemiz için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor” dedi.

‘Bir oyun planımızın olması gerekiyor’

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da şunları söyledi: “Gaziantep Türkiye’ye son dönemde örnek olan bir kent. Türkiye’de inovasyon adına çok şey yapılıyor. KOBİ’lerimiz inovasyonla çok haşır neşirler. Büyük firmalarda çok önemli adımlar atılıyor. Arçelik ve Vestel bu konuda önemli örnekler. Büyük bir kesimde inovasyona yan gözle bakıyor durumunda. Devlet inovasyon konusuna ülkemizde ciddi teşvikler veriyor. Çin’de bile bulunamayan teşvikler var ülkemizde. Henüz inovasyon eko sistemini inşa etme dönemindeyiz. Küresel inovasyon endeksinde 2012 yılında 74, 2013 yılında 68. sıradayız. 144 ülke arasında insan kaynaklarının büyüklüğü bakımında 15. sıradayız. Eğitim bakımından çok iyi bir yerde değiliz. Ekonomi bir örgütlenme oyunu. Ülkemizin bir oyun planının olması gerekiyor.”

‘Ülke olarak boşa geçecek vaktimiz yok’

DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi Lideri Mehmet Demiray ticarileştirilemeyen inovasyonun pek bir şey ifade etmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye büyümek isteyen bir ülke. Büyümek için her şeyden önce katma değer yaratmak, marka yaratmak lazım. Şu anki teknoloji ile yapılabilecekler belli. Yarattığınız katma değeri ihraç edebilmeniz gerekiyor. Bu işlere kafa yoran sadece Türkiye değil. Boşa geçecek vaktimiz yok ülke olarak. Önemli bir ödevimiz var. Şirket yönetimimizin belirlediği bir hedef var. Çözümlere giderken kendi arge networkünüzün içinde bir ar ge yapmanız gerekiyor. Bir problemi çözerken ar-ge networkünü bir bütün olarak kullanmamız gerekiyor. Pazarın isteklerine dikkat etmeniz gerekiyor.”

Gazianep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Türkay Dereli, inovasyonu ticarileştirme konusunda Dupont’un örnek alınabilineceğini belirterek, “Türkiye’de üniversite -sanayi işbirliği güçlendirilmeli. Dupont, 400 üniversite ile işbirliği içerisinde. Bütçesinin yüzde 70’ini Ar-Ge’ye ayırıyor” dedi.

Etkinliğe katılanlar DuPont’un gıda ve tarım, otomotiv, enerji ve yapı sektörlerine yönelik endüstriyel çözümleri hakkında detaylı bilgi aldı. Katılımcılar ayrıca İstanbul’dan Gaziantep’e taşınan ve DuPont’un dünyadaki 11. İnovasyon Merkezi olan, DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi modelini ziyaret ettiler.