Güney Kore'nin başkenti Seul'de başlayan Dünya Tuvalet Birliği konferansı, yola 'devrim' hedefiyle çıktı: 'Dünya ölçeğinde bir tuvalet devrimi'. Durumun önemi, Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarında gizli. Verilere göre, dünyada temiz tuvaletten yoksun 2.6 milyar insan var. Hijyenik olmayan tuvalet koşulları her yıl 1.8 milyon çocuğun ölümüne zemin hazırlıyor.
Seul'de çok sayıda ülke temsilcisinin katılımıyla başlayan, BM'nin de desteklediği konferansın açılışında, Seul Belediye Başkanı'yken umumi tuvaletlerin ıslahı için gösterdiği gayretler nedeniyle 'Bay Tuvalet' lakabını kazanan, evini de tuvalet biçiminde yaptıran Güney Koreli parlamenter Sim Jae-duck, başkanlığa seçildi.
Az gelişmiş ülkelerde tuvalet kalitesini artırmayı, doğal afetlerden sonra temiz tuvalet hizmetlerinin bir an önce sağlanmasını güvenceye almayı ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan Dünya Tuvalet Birliği'nin hedefleri arasında, 'tuvaletleri ihtiyaç giderilen yerler olmaktan çıkarıp rahatlama ve düşünme imkânı sağlayan kültür ortamlarına dönüştürmek' de bulunuyor.
Her hafta 42 bin kişi bu yüzden ölüyor
Birleşmiş Milletler de 2008'i 'Uluslararası Genel Tuvalet Temizliği Yılı' ilan etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun düzenlenen törende, dünyada her hafta 42 bin kişinin, kirli su ve yetersiz tuvalet koşulları nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in Başkanı Ann Veneman da okullardaki temiz tuvalet koşullarının özellikle kızların okula devam etmesi konusunda etkili olduğunu söyledi.
BM daha temiz tuvaletler konusunda insanların bilincini artırmak ve bazı projeleri hayata geçirmek için, özellikle gelişmekte olan ülkelerde özel ve kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak, bölgesel konferanslar ve kampanyalar başlatmaya hazırlanıyor