Dünyanın İlk Tapınağı Göbekli Tepe'de mi?



Şanlıurfa Göbekli Tepe’deki araştırmalarını sürdüren biliminsanlarına göre, bölge dünyanın ilk kutsal yeri.

“İnsanlar ilk nasıl ibadet etti? Dini törenler nasıl ortaya çıktı?” gibi soruların yanıtlarını arayan uzmanlar tarafından bölgede 1995 yılında başlayan kazılarda çok önemli bulgular elde edildi. Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda Göbekli Tepe’nin Neolitik Çağ yerleşimi olduğu anlaşıldı.

Tarihi İÖ 11 bin yıllarına uzanan Neolitik Çağ’dan kalma, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar günyüzüne çıkartıldı. Bölgenin önemi ise günyüzüne çıkarılan en büyük tapınma alanını barındırması olarak açıklanıyor.

Kazı ekibinin başındaki arkeolog Klaus Schmidt’e göre Göbekli Tepe dünyanın ilk kutsal bölgesi. Schmidt şöyle diyor: “Göbeklitepe’deki kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, dünyanın bilinen en eski tapınma merkezlerinden birinin bu bölgede olduğunu ortaya çıkarmıştık. Ancak, son kazı çalışmalarıyla bölgenin dünyanın en büyük tapınma merkezi olduğunu saptadık. Yaptığımız araştırmalarda, Neolitik Çağ’da yaşamış insanların, yabani sığır, akrep, tilki, yılan, aslan, yaban eşeği, yaban ördeği ve yabani bitki kabartmalarını incelediğimizde hayvanlarını evcilleştiremedikleri sonucuna ulaştık. Ayrıca, dikili taşların üzerindeki resimler ve kabartmalar o dönemde yaşamış olan insanların sanatları hakkında bizlere fikir veriyor. Buradaki tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşıyor.”