Bianet'in haberine göre, UNICEF Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada çoğu yoksul olmak üzere 750 milyondan fazla insanın temiz su ihtiyacını halen karşılayamadığını belirtti.
UNICEF ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 2013’te yayınlanan tahminlere göre 768 milyon kişi temiz içme suyu imkanlarından yoksun durumda.
Bu yüzden her yıl yüzbinlerce çocuk hastalanıyor ve ölüyor. Temiz suya erişimi olmayan insanların çoğunluğunu ücra kırsal yörelerde ya da kentlerin yoksul mahallelerinde yaşamakta olan yoksullar oluşturuyor.
UNICEF’in tahminlerine göre, temiz su, yeterli sanitasyon ve hijyen imkanlarının olmayışına bağlı ishalli hastalıklar yüzünden her gün beş yaşından küçük 1400 çocuk hayatını kaybediyor.
Hedef en yoksullar olmalı
“İster zengin ister yoksul olsun her çocuğun yaşama, sağlık ve bir geleceğe sahip olma hakkını” vurgulayan UNICEF’in küresel su, sanitasyon ve hijyen programlarını yöneten Sanjay Wijesekera bu konudaki çalışmaların durmaması gerektiğini vurguladı.
“Çarpıcı, hatta şok edici olan husus, orta gelir düzeyindeki ülkelerde bile içecek temiz su bulamayan milyonlarca yoksul insanın olmasıdır.
“Marjinalleştirilmiş ve çoğu kez unutulmuş kesimleri hedef almalıyız: ulaşılması en güç, en yoksul ve en dezavantajlı olanlar…”
Temiz su insan hakkı
UNICEF’in verdiği bilgilere göre, 2010’da, dünya nüfusunun yüzde 89’u iyileştirilmiş içme suyu imkanlarına sahip duruma geldi.
* Yine 2010’da, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakkı olarak tanıdı.
* UNICEF ve WHO tahminlerine göre iyileştirilmiş içme suyu imkanlarından yoksun küresel nüfusun hemen hemen üçte biri 10 ülkede yaşıyor: Çin (108 milyon); Hindistan (99 milyon); Nijerya (63 milyon); Etiyopya (43 milyon); Endonezya (39 milyon); Kongo Demokratik Cumhuriyeti (37 milyon); Bangladeş (26 milyon); Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti (22 milyon); Kenya (16 milyon) ve Pakistan (16 milyon).
* Kadınlar ve kız çocukları temiz suya erişememenin yarattığı olumsuzluklardan en fazla etkilenenler arasında. Dışarıdan su getirme yükünün tahminen yüzde 71’i kadınların ve kız çocukların omuzlarında.
UNICEF bu hafta temiz su imkanları olmayan 768 milyon kişi için harekete geçilmesini talep eden küresel bir sosyal medya kampanyası başlattı.