Dünyanın En Yeni Ülkesi, Türk Yatırımcıları Bekliyor



Güney Sudan Hükümet Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı, Barnaba Marial Benjamin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin dünyanın en yeni ve genç ülkesi olduğunu söyledi. Başarısız bir ülke inşa etmeyeceklerine vurgu yapan Benjamin, ''Güney Sudan Cumhuriyeti Kuzey'den daha parlak ekonomik siyasi ve kültürel bir geleceğe sahiptir'' diye konuştu.

Çok büyük doğal kaynaklara sahip olduklarını anlatan Bakan Benjamin, ülkenin yapılandırılması için de dış desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu kaydetti. Önlerinde çok önemli ve büyük sorunlarının bulunduğunu belirten Barnaba Marial Benjamin, öncelikli sorunlarının tarım, alt yapı, eğitim ve sağlık olduğunu ifade etti.

Benjamin, ''Güney Sudan'da yıllarca ihmal edilen alt yapı, müteahhitlik, tarım, hayvancılık ve inşaat işleri bağımsızlığımızın ilanı ile hız kazanacaktır. Doğal kaynaklarımız bunları yapmamıza yetecek kadar çok. Bunun için Türk yatırımcıları yeni ülkemizin inşa edilmesine katkı vermeye çağırıyorum'' diye konuştu.

''İlk gelen kazanır''

Güney Sudan Ticaret Odası Genel Sekreteri Simon Deng de ülkenin henüz yeni kurulduğuna dikkati çekerek, ülkenin her şeye ihtiyacının bulunduğunu söyledi. Güney Sudan'ın, üretemediği için şu anda dışa bağımlı olduğuna vurgu yapan Deng, bundan kurtulamaya çalıştıklarını ifade etti.

Doğal kaynaklarının çok olmasına rağmen tecrübe ve teknoloji konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Deng, Türkiye'nin bu konuda çok gelişmiş bir ülke olduğunu söyledi. Deng, Türklerin Kuzey Sudan'da yaptığı köprü ve yol inşaatlarını bildiklerini ifade ederek, Türkiye'nin Güney Sudan'a gelmesi çağrısında da bulundu.

''Güney Sudan'a ilk gelen kazanır'' diyen Deng, ülkesinin enerji, sağlık, eğitim, yol ve müteahhitlik işlerine yatırım yapacakların kazanacağını kaydetti.

''Bu ülkenin her şeye ihtiyacı var''

EFRAN İnternational Trading FZC Yönetici ortağı ve Ankara Merkezli EFRAN İnternational Consulting kurucu ortağı olan ve Güney Sudan'da iş yapan Bertrand Viala ise bu yeni ülkenin her şeye ihtiyacının bulunduğunu söyledi. Viala, makinelerden sabuna kadar her şeyin bu ülkeye satılabileceğini, bu "taptaze pazar"ın dolayı fırsatlarla dolu olduğunu belirtti.

Öncelikli olarak tarım ve altyapılara yönelik ihtiyaçların bulunduğuna dikkati çeken Viala, bu iki konunun yeni devletin gelişmesini sağlayacağını ifade etti. Yeni devletin her yerden iş yapmak isteyen yatırımcıları çağırdığına vurgu yapan Viala, Türkiye'nin bu anlamda bu ülke de olumlu bir imajının bulunduğunu da kaydetti.

Viala, Türk yatırımcılara inşaat, yol ve otelcilik alanlarında iş yapması önerisinde de bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye bu konuda çok büyük bir isim kazandı bu bölgede. Güney Sudanlı muhataplarımız Kuzey Sudan'da Türk firmalar tarafından inşa edilmiş olan köprüleri örnek alıyorlar. Bu sektör ülkenin gelişimi için çok büyük bir önem taşıyor ve yeni devlet büyük destek vermeye hazır.

Şu anda yeni bir devlet olduğu için imkanları çok, motivasyon yüksek ama yerli güçlü irtibatları olan ortaklarla iş yapılması öneriliyor. Investment Act, yatırım yasası ve bununla birlikte iş yapan yatırım bakanlığı, yatırımcıların işleri kolaylaştırmasına rağmen, hala birçok alanlarda eksik bilgi ve prosedürleri var. Ama bu sıkıntılar kısa zamanda çözülecek. Bunun için Türk yatırımcılar akılcı ve tecrübeli kuruluşlarla kontakta bulunsunlar.''